Contestaţie la licitaţia pentru restaurarea unui palat din Iaşi

vineri, 26 noiembrie 2021, 02:58
2 MIN
 Contestaţie la licitaţia pentru restaurarea unui palat din Iaşi

Licitaţia pentru atribuirea contractului de lucrări destinate consolidării, restaurării şi refuncţionalizării Palatului Mihail Sturza a fost suspendată. Procedura de desemnare a câştigătorului a fost contestată de unul dintre cei trei ofertanţi.

Astfel, Iaşicon SA a atacat desemnarea asocierii conduse de Smeogal Construct, considerând că oferta acesteia conţine mai multe motive de neconformitate. A treia ofertă a venit din partea unei alte asocieri, al cărei lider este Conest SA.

Iaşicon solicită Companiei Naţionale de Investiţii, organizatoarea licitaţiei, să anuleze comunicarea rezultatului procedurii şi raportul procedurii de atribuire şi să reia procedura „de la etapa evaluirii propunerilor tehnice şi financiare depuse de ofertanţi, cu reevaluarea ofertei asocierii declarate câştigătoare motivat de aspectele de neconformitate ale acesteia”.

Compania Naţională de Investiţii a lansat la începutul lunii martie licitaţia de restaurare a fostului Palat Mihail Sturza din municipiul Iaşi, imobil unde funcţionează azi Facultatea de Teologie Ortodoxă. Contractul are o valoare estimată de peste 46 milioane lei, fără TVA. Proiectul a primit autorizaţie de construire în toamna anului trecut, după ce, anterior, Guvernul a anunţat că alocă fondurile necesare pentru lucrări de refacere a imobilului monument istoric. Contractul va avea o durată de 96 de luni, respectiv 3 ani pentru lucrările propriu-zise şi 5 ani, perioada de garanţie.

Imobilul a fost reşedinţa domnească a lui Mihail Sturza, care a condus Moldova între anii 1834 şi 1849. Vechea Curte Domnească (Palatul Culturii, azi) a ars în 1827, astfel că Palatul Sturza a trebuit să fie renovat ca să poată îndeplini menirea de reşedinţă domnească. În Lista Monumentelor Istorice, imobilul este datat laconic „sec. XIX”.

VEDEȚI ȘI:

Contract de 10 milioane euro pentru restaurarea unei clădiri din Iaşi – AICI

Începe restaurarea fostului Palat Mihail Sturdza. Cu cât contribuie Mitropolia – AICI

Comentarii