Creşte cu 50% numărul consilierilor şcolari. Va fi un consilier la 800 de elevi

vineri, 30 decembrie 2022, 02:50
1 MIN
 Creşte cu 50% numărul consilierilor şcolari. Va fi un consilier la 800 de elevi

Numărul posturilor alocate pentru consilierii şcolari a crescut cu 50%. Prin Hotărâre de Guvern, Ministerul Educaţiei a alocat 1.200 de posturi pentru aceştia, scopul fiind ca până în anul 2030 să existe minimum un consilier la fiecare 500 de elevi.

Cele 1.200 de posturi alocate înseamnă atingerea unui raport de 1 consilier la 800 de elevi. Înainte, raportul era 1 consilier la 1.200 de elevi. Potrivit Ministrului Educaţiei, Ligia Deca, acest lucru ar însemna:

  • creşterea accesului elevilor şi preşcolarilor la servicii de asistenţă psihopedagogică, orientare şcolară şi profesională;
  • extinderea reţelei de cabinete şcolare de asistenţă psihopedagogică;
  • extinderea activităţilor de prevenire a violenţei şcolare.

Numărul exact al noilor posturi alocate consilierilor şcolari în fiecare judeţ urmează să fie anunţat.

Consilierul şcolar este un specialist în educaţie care planifică şi desfăşoară activităţi de consiliere educaţională individuală sau de grup care au drept obiectiv adaptarea elevului la probleme specifice mediului şcolar. Acesta implementează programele de educaţie pentru carieră în scopul formării de competenţe în domeniile vizate prin aria curriculară „Consiliere şi orientare”. Organizează programe extracurriculare de orientare vocaţională. Promovează şi implementează programele de educaţie pentru sănătate care vizează formarea şi dezvoltarea la elevi a abilităţilor de management al stilului de viaţă.

Comentarii