Cu mască și fără mască

sâmbătă, 13 iunie 2020, 01:50
1 MIN
 Cu mască și fără mască

Fake news și cifre reale

Când Igor Dodon spunea că va face din țara pe care o conduce una despre care va vorbi toată Europa probabil că foarte mulți l-au ironizat și l-au crezut în stare de acest lucru. Însă domnului Președinte i s-a împlinit visul: zilele acestea toate agențiile de știri și toate televiziunile din lume caută Chișinăul pe hartă, Republica Moldova devenind în acest moment liderul european al infectării cu COVID-19. În timp ce media mondială este de 919 de persoane infectate la 1.000.000 de locuitori, Moldova numără azi 4.000 de cazuri la milion (ca o comparație, România – pe care premierul Chicu o persifla pentru „proasta gestionare a crizei” – are doar 1.092 cazuri la milionul de locuitori). Şi tot Moldova, din păcate, este acum singura țară europeană care raportează în continuare creșteri record, atât la infectări, cât și la decese. 

Putem spune că Igor Dodon nu este un om de cuvânt, care își onorează promisiunile? Nu, nu și iar nu! Igor Dodon a dovedit că este unul dintre puținii politicieni de cuvânt, un lider care a îndeplinit cu succes ceea ce i-a trecut prin cap într-o bună zi.

Ca să ajungă la acest rezultat spectaculos Președintelui Republicii Moldova i-a trebuit în primul rând multă perseverență. În pofida apelurilor repetate ale medicilor și specialiștilor din întreaga lume, Igor Dodon – aflat în preajma începerii campaniei electorale pentru un nou mandat – a socotit că este mai profitabil pentru scorul său electoral dacă li se va arăta alegătorilor săi așa cum aceștia și-l doresc, ca un bărbat adevărat și neînfricat. Un adevărat pațan, așa cum îi mai place lui să spună. Au spus medicii și specialiștii că virusul COVID-19 este unul foarte periculos? Igor Dodon le-a dat un bobârnac tuturor dezvăluind adevărul secret știut doar de el: „Ai avut oleacă de probleme cu nasul, cu capul și ți-o trecut răceala prin tine și tu ai trecut coronavirus.” Au spus medicii și specialiștii că pentru a evita infectarea cu COVID-19 trebuiesc reduse la maxim în această perioadă întâlnirile cu oamenii? Ei, aș! Igor Dodon s-a ambiționat și taman în aceste luni de criză a făcut tot posibilul pentru a se vedea cu câți mai mulți cetățeni. Pagina sa de Facebook, de altfel, găzduiește o adevărată sarabandă de poze: președintele pe tractor, lângă tractor, în grajd, cu o găină în brațe, uitându-se în ochii unui vițel, citind gândurile unui curcan, gustând caise, bând lapte, uitându-se după pești de pe malul unei gârle, apreciind calitatea grâului, gustând cașcavalul cu o scobitoare, urmărind cum se face croiul într-o secție de croitorie ori pupând de-a valma veterani de război și copii scăpătați, îmbrăcați în uniforma soldaților sovietici din perioada celui de-al doilea război mondial. Şi toate acestea, evident, cu un alai de oameni în jurul său.

Sursă foto: Facebook

 

Au spus medicii și specialiștii că în perioada pandemiei trebuie să purtăm mască pentru a preveni răspândirea virusului? Președintele Dodon a ținut neapărat să le demonstreze tuturor că el este imun la orice risc, precum Chuck Norris, drept pentru care – ostentativ – nu s-a protejat și nu i-a protejat nici pe cei din jur la aproape toate evenimentele publice la care a participat. Ba chiar a și explicat de ce, într-o filmare de pe pagina sa: „În timp de pandemie am avut contact direct cu sute și mii de persoane. Eu nu mă tem să mă duc să discut cu un om simplu, să merg la un veteran sau să mă duc într-un spital. Ia uitați-vă la oponenții mei politici: Maia Sandu, chiar și când e singură în sală, doar cu microfonul, își pune masca. Se teme de microfon c-o să se molipsească, sau ce?”. Asta, probabil, pentru ca să le fie clar tuturor cine și ce exemplu dă.

Ce e drept, chiar și unui Președinte curajos și perseverent precum Igor Dodon i-ar fi fost greu să devină un influencer de unul singur în persiflarea efectelor COVID-19, ajutorul lui dovedindu-se a fi armatele de troli (probabil moștenite de la oligarhul Plahotniuc și capacitate acum, pe alți bani, de către actuala conducere a Republicii Moldova) care au sărit constant la beregata oricărui ziarist sau medic care îndrăznea să pună la îndoială modalitatea în care conducerea țării comunica și gestiona criza COVID-19. Întâmplător (sau nu?), în toată această perioadă Republica Moldova a fost efectiv bombardată cu fake-news-uri despre Coronavirus, portalul stopfals.md sintetizându-le doar pe cele mai relevante: 496.000 de copii au fost paralizați în India în urma unei campanii de vaccinare susținută de Fundația lui Bill Gates/ termometrul non-contact și termoscanerul „marchează” oamenii/ tehnologia 5G a provocat răspândirea noului coronavirus, iar în Moldova sunt instalate antene 5G/ herpesul ucide noul coronavirus, iar infectarea se face prin teste. În afara veștilor „proaste”, dezinformările au avut și o latură „constructivă”, site-ul aparatorul.md oferind „sfaturi pentru tratamentul COVID-19”, favoritul meu fiind acela că trebuie să ținem în gură „o bucățică de ghimbir proaspăt”, lucru care va ajuta la prevenirea infectării.

Top 3 fake news din Moldova despre COVID

Pe lângă infanteria dezinformațională enumerată mai sus, piesele de rezistență ale luptei Președintelui Dodon cu evidențele COVID-19 au fost cele două nave amiral ale propagandei ruse (oare de ce nu mai miră pe nimeni acest lucru?) din regiune: Marchel, Episcopul de Bălți și Fălești („fugiți de vaccină, punctul final al globaliștilor sataniști, pentru care EI au și născocit Coronavirusul”) și, cum altfel?, Iurie Roșca (prietenul condamnaților penal Adrian Năstase și Adrian Severin), el povestindu-ne cum, „urcându-se într-un nuc” (pentru că altfel nu putea analiza bine „antenele 5G”), a sesizat un tânăr „atletic” care îl monitoriza, dar care, văzând că a fost deconspirat, a fugit „răpidi răpidi într-o mașină”. Apropo, în cazul în care dați și dumneavoastră peste vreun zăbăuc din acesta conspiraționist, explicați-i că virusul nu se poate transmite „prin antene”.

Nu am pregătire medicală, însă un sfat tot aș putea da în acest context COVID-19: evitați – măcar o perioadă – să puneți benzină de la Sculeni ori să faceți piața la Ungheni. La ce prăpăd a reușit să facă Dodon în Republica Moldova, scăpând întru totul situația de sub control, este cu siguranță mai înțelept de evitat orice expunere inutilă la o zonă de risc maxim de contagiune. Iar dacă pe mine nu mă credeți, vă las cu declarația medicului Anatolie Malcov, șeful secției de tratare a bolnavilor cu COVID-19 de la un spital de peste Prut: „Spitalul este într-o stare dezastruoasă. Nici locuri nu mai sunt. (…) Ușile de la saloane nu se încuie, pacienții se plimbă – este un dezastru ceea ce se întâmplă. În secţia cu 55 de pacienţi activează un singur medic, un post de asistentă medicală. Condiţiile sanitaro-epidemiologice nu pot fi respectate.”

Lăsând gluma la o parte, din foarte multe puncte de vedere Președintele și actualul Guvern al Republicii Moldova nu ar merita să ia o notă de trecere în catalog. Însă pentru modul în care au gestionat criza COVID, pentru viețile distruse ale personalului medical și pacienților, ar trebui – cu siguranță – să răspundă și din punct de vedere legal, mai devreme sau mai târziu.

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

Comentarii