Cum au modificat parlamentarii Codul Rutier ca să scape ei de amenzi

luni, 16 august 2021, 11:26
2 MIN
 Cum au modificat parlamentarii Codul Rutier ca să scape ei de amenzi

În ultimii ani, mai mulți parlamentari au avut inițiative care vizau relaxarea Codului Rutier, în timp ce autoritățile încearcă să înăsprească legea din cauza numărului foarte mare de victime.

În 2018, deputatul PNL, Florin Roman, a introdus o propunere de modificare a Codului Rutier conform căreia „maşinile de poliţie cu radar sau poliţistul cu radar de tip pistol trebuie presemnalizaţi cu un panou afişat cu 500-1.000 de metri înainte pe sensul de mers“.

Pe lângă faptul că maşinile de poliţie trebuie să fie inscripţionate cu însemnele Poliţiei Române, potrivit unei completări aduse amendamentului, acestea trebuie să fie poziţionate vizibil.

Comisiile parlalmentare au decis atunci că dispozitivele radar de tip pistol nu pot fi folosite la mai mult de 10 metri de maşina de poliţie.

În plenul Camerei Deputaților, proiectul a primit 226 de voturi „pentru“, 26 de voturi „contra“ și cinci abțineri.

Au votat „pentru“ parlamentari de la PNL, PSD, ALDE, UDMR, PMP și minorități. Voturile împotrivă au fost, aproape toate, de la USR. Într-un final, legea a fost trimisă de președinte la CCR, iar acolo s-a decis că este neconstituțională.

În 2019, deputatul ALDE Ștefan-Alexandru Băișanu, parlamentar de Suceava, a depus la Senat o inițiativă legislativă prin care șoferii pot alege perioada de suspendare a permisului auto, potrivit faptei contravenționale pe care a săvârșit-o, într-un interval de un an de la data contravenției. 

În 2017, Băișanu a fost prins că circula cu 142 km/h deși avea permisul suspendat și s-a ales cu un dosar penal.

Tot un deputat de la Suceava, dar de la AUR, a reluat tema și a inițiat un proiect  care le-ar da dreptul șoferilor, amatori și profesioniști, cărora li se suspendă permisul de conducere, să‑și aleagă singuri perioada în care se aplică pedeapsa, într-un interval de un an.

Deputatul Dorel-Gheorghe Acatrinei, șeful AUR Suceava, este fost șofer de basculantă.

Mai mult, pe newsweek

Comentarii