Cum poţi rămâne falit dacă te îmbolnăveşti în străinătate şi ai uitat să-ţi plăteşti asigurarea medicală în ţară

miercuri, 31 august 2022, 01:50
2 MIN
 Cum poţi rămâne falit dacă te îmbolnăveşti în străinătate şi ai uitat să-ţi plăteşti asigurarea medicală în ţară

Un ieşean a fost obligat să plătească bani grei pentru îngrijirile medicale primite în Marea Britanie. Asigurarea medicală nu acoperea întreaga perioadă în care fusese spitalizat. Ieşeanul încă a scăpat ieftin, Tribunalul recunoscând doar un sfert din pretenţiile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Ultimul cuvânt va aparţine însă Curţii de Apel.

Aflat în Marea Britanie, L.P.M. beneficiase în perioada 2016-2018 de asistenţă medicală în patru rânduri, cheltuielile totale ridicându-se la echivalentul a aproximativ 584.000 lei.

Conform legii, serviciile medicale de care beneficiază românii într-un stat al Uniunii Europene, precum şi în Islanda, Liechtenstein sau Norvegia sunt plătite unităţii medicale respective de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. La rândul său, CNAS îşi recuperează banii de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate căreia îi este arondat pacientul.

Pentru cetăţean, serviciile sunt gratuite, în măsura în care are statutul de asigurat. Ca urmare, CJAS Iaşi a plătit 584.400 lei, dar s-a adresat apoi instanţei. L.P.M. fusese asigurat doar cu intermitenţe, neputând beneficia de gratuitatea serviciilor medicale pentru întreaga sumă. Conform calculelor CJAS, ieşeanul trebuia să suporte o cheltuială de 315.000 lei.

Pentru a soluţiona cazul, magistraţii Tribunalului au verificat practic fiecare factură emisă de autorităţile medicale britanice, raportând-o la situaţia de asigurat a lui L.P.M. Acesta nu avea achitată contribuţia la asigurările de sănătate pentru perioada 1 februarie – 21 iunie 2016. În această perioadă, el beneficiase de servicii medicale în valoare de 69.700 lei.

Pentru această sumă, el a fost considerat bun de plată, fiind obligat prin sentinţa judecătorească să o achite. Judecătorii nu au putut lămuri însă situaţia celorlalţi 245.300 lei imputaţi de CJAS. Această sumă corespundea unor îngrijiri primite de L.P.M. în perioada 3 martie – 11 iulie 2016.

Or, după 22 iunie, el redevenise asigurat şi deci, nu putea fi obligat la plata întregii sume. Or, actele depuse la dosar de CJAS nu lămureau care era contravaloarea serviciilor medicale primite în perioada în care ieşeanul nu era asigurat. Ca urmare, cererea CJAS a fost respinsă pentru această sumă. Situaţia ar putea fi lămurită în faţa Curţii de Apel, unde a fost depusă contestaţia înaintată de CJAS. 

Comentarii