Curtea de Apel a întors sentința Judecătoriei: un șofer care scăpase cu suspendarea pedepsei va sta după gratii

sâmbătă, 20 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Curtea de Apel a întors sentința Judecătoriei: un șofer care scăpase cu suspendarea pedepsei va sta după gratii

Beat pulbere, un șofer a provocat un accident în fața cimitirului „Sf. Vasile”, fiind afectate alte două autoturisme. Îngăduitori, magistrații Judecătoriei i-au aplicat doar o pedeapsă cu suspendare, ceea ce a provocat indignarea procurorilor, dar și a magistraților instanței superioare. „Este greu de înțeles cum a stabilit prima instanță că inculpatul prezenta șanse reale de îndreptare”, au consemnat aceștia. Șoferul va ajunge după gratii.

Accidentul în care a fost implicat Tiberiu Coțovanu s-a produs în seara zilei de 17 februarie a anului trecut. În jurul orei 18.20, el se afla la volanul unui Volkswagen Touran, venind dinspre Miroslava spre Iași. La trecerea de pietoni din fața intrării în cimitirul „Sf. Vasile”, într-un viraj la stânga, el a pierdut controlul volanului și a intrat în coliziune cu un Volkswagen, pe care l-a propulsat într-un Peugeot. Hazardul a făcut ca accidentul să nu se soldeze cu urmări foarte grave.

Ancheta a stabilit că accidentul se produsese pe fondul consumului de alcool. Coțovanu băuse toată ziua, fără a mânca, iar la sfârșitul programului de lucru s-a deplasat la o farmacie, apoi își luase ca pasager un prieten, pe care voia să îl ducă acasă, în Iași. În momentul accidentului, Coțovanu avusese o alcoolemie teoretică de 3,7‰ în sânge.

Șoferul a fost trimis în judecată la o lună după accident, în stare de arest la domiciliu. Ulterior, a fost supus măsurii controlului judiciar. În fața instanței, Coțovanu pare să se fi dezmeticit, magistrații Judecătoriei reținând că a respectat cu strictețe rigorile stării de arest și ale controlului judiciar. Solicitase instanței încuviințarea de a părăsi locuința pentru a se putea prezenta la serviciu, ca și permisiunea de a părăsi România pentru a merge în concediu. Își recunoscuse fapta și se afla la prima încălcare a legii. Atitudinea cooperantă a lui Coțovanu i-a convins pe judecători că se poate îndrepta, ei condamnându-l la doi ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Judecătoria i-a interzis de asemenea să mai conducă timp de doi ani. „Săvârşirea infracţiunii constituie, cel mai probabil, un eveniment izolat, prin raportare la profilul comportamental al acestuia, ce nu prezintă risc infracţional şi care deţine resursele interne necesare adoptării unei atitudini viitoare responsabile, aptă să elimine ocazionarea unui nou conflict de drept penal”, au apreciat judecătorii.

Decizia magistraților a provocat reacția procurorilor, care au apreciat pedeapsa ca fiind mult prea blândă și au cerut executarea pedepsei în regim de detenție. În analiza contestației, magistrații Curții de Apel au ajuns la concluzia că prima instanță nu făcuse o apreciere corespunzătoare a gravității faptei. „Inculpatul prezenta dezorientare temporală, spaţială, alopsihică, tulburări de echilibru static şi dinamic, imprecizie în mişcări, fiind greu de înţeles prin ce minune a putut conduce autoturismul până la farmacie, apoi spre locul de unde a luat pasagerul, apoi spre șoseaua Iași-Voinești, evenimentul rutier cauzat fiind, cel mai probabil, explicaţia pentru care nu a accidentat mai grav un alt participant la trafic sau vreun pieton”, au precizat magistrații.

Spre deosebire de magistrații Judecătoriei, cei ai Curții de Apel au apreciat că, dimpotrivă, comportamentul șoferului era specific cuiva pentru care conducerea sub influența alcoolului nu este „un caz izolat”, ci o obișnuință. Aceasta și pentru că reușise totuși să conducă pe o arteră strâmtă și circulată, deși era complet dezorientat. Simplul fapt că fusese disciplinat în calitate de inculpat nu era suficient pentru a justifica o pedeapsă cu suspendare. „În ciuda regretelor manifestate, realitatea faptică şi insistenţa inculpatului în a continua deplasarea la volanul autoturismului în ciuda stării în care se afla vorbesc de la sine cu privire la atitudinea acestuia faţă de normele legale, faţă de valorile sociale periclitate, de siguranţa semenilor săi şi faţă de rolul organelor judiciare în societate. Prin urmare, pedeapsa aplicată, în cuantumul corespunzător, de prima instanţă va fi executată efectiv, în regim de detenţie”, au conchis judecătorii. Decizia Curții de Apel este definitivă.

Comentarii