Dacă vreţi să vedeţi o fierărie tradiţională, puteţi merge la Palat

miercuri, 28 decembrie 2022, 02:50
1 MIN
 Dacă vreţi să vedeţi o fierărie tradiţională, puteţi merge la Palat

Expoziţia „Fierăritul” poate fi vizitată în perioada 28 decembrie 2022-26 martie 2023 la Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi de la Palatul Culturii. Ieşenii vor putea descoperi această îndeletnicire care la începutul secolului al XX-lea era încă bine reprezentată în majoritatea aşezărilor rurale din ţară.

Cu ajutorul fierăritului au fost făurite aproape toate obiectele şi uneltele metalice necesare desfăşurării activităţii cotidiene. Patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei stă mărturie pentru varietatea şi bogăţia produselor obţinute în fierăriile de altădată, subliniind prezenţa şi importanţa acestora în cadrul casei, gospodăriei sau pentru practicarea ocupaţiilor tradiţionale (agricultură, creşterea animalelor, vânătoare, pescuit).

O fierărie tradiţională cuprinde cuptor, foale, nicovală, dar şi bancul de lucru cu inventarul aferent. Fotografii din arhiva muzeului, dar şi imagini realizate în cadrul campaniilor de cercetare derulate de specialiştii muzeului în anul în curs, atestă practicarea acestei îndeletniciri şi în prezent.

Expoziţia poate fi de marţi până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00. 

Comentarii