David, cel mai tânăr cetăţean de onoare al judeţului. Ce alte decizii s-au votat în şedinţa de ieri a CJ

marți, 30 ianuarie 2024, 02:50
4 MIN
 David, cel mai tânăr cetăţean de onoare al judeţului. Ce alte decizii s-au votat în şedinţa de ieri a CJ

Aleşii judeţeni au votat ieri plata datoriilor şi lansarea unor importante proiecte cu bani proprii. Reconstrucţia clădirilor Filarmonicii va începe înainte să vină banii europeni. Pentru alte proiecte documentaţiile tehnice sunt gata înainte de startul în cursa obţinerii finanţării. S-a acordat prin vot şi o distincţie de cetăţean de onoare.

Aleşii judeţului au trecut în mai puţin de o oră peste cele 34 de proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi a primei şedinţe de plen din 2024 a Consiliului Judeţean. Printre acestea nu s-a aflat şi proiectul de buget pe anul în curs, care urmează să fie prezentat cu detalii săptămâna aceasta – deşi e deja afişat pe pagina de interent a CJ.

    Ședințele de plen ale Consiliului Județean au revenit din Sala Mare a Prefecturii în Sala Galbenă a Casei Pătrate

Cu mici excepţii, votul a mers ca pe bandă, prima „oprire” fiind propunerea de modificare şi completare a Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare. Consilierii USR au reclamat că precizările sunt neclare, în sensul că realizarea branşamentelor şi racordurilor la reţeaua de apă, respectiv la cea de canalizare nu s-ar mai face pe cheltuiala primăriilor.

Prevederea nouă, care a fost votată în Adunarea Generală a Acţionarilor Asociaţiei Regionale pentru Servicii de Apă Canal (ARSACIS), menţionează doar termene maximale care obligă operatorul să asigure aceste servicii „dacă există un branşament/ racord”, respectiv „dacă trebuie realizat un nou branşament/ racord” „pentru prima dată într-un anumit amplasament”. Prezent la şedinţa CJ, directorul executiv al ARSACIS, Iulian Jelea, a precizat că ele vor fi decontate ca şi până acum, conform normelor legale existente.

Unde se duc primii bani pentru investiţii

Mai departe, a fost votată achitarea unei facturi în sumă de 2,1 milioane de lei pentru lucrările realizate anul trecut pe DJ 249A între Mânzăteşti şi Ungheni. Drumul lung de numai 6,4 km devenit celebru nu atât pentru legenda asfaltării lui de mântuială cu prilejul unei vizite oficiale din 1980, ci pentru durata uriaşă, de peste 7 ani, a proiectului european transfrontalier lansat în 2018 şi eşuat din cauza unei chichiţe nerezolvate de consiliul raional partener de peste Prut. Lucrările au început în mai 2023 şi ar trebui să fie gata până la toamnă.

CITESTE SI: Restaurarea Filarmonicii e pregătită până în cele mai mici detalii. Cu excepţia unuia: lipsesc banii

Şi Parcul Industrial de la Leţcani a primit o „infuzie” similară, de 2,4 milioane de lei, pentru lucrările executate şi neachitate de anul trecut. Într-o conferinţă de presă recentă, conducerea CJ anunţa că amenajarea „Iaşi Industrial Park” este făcută în proporţie de 80 la sută.

Ultimele plăţi pentru fazele de proiectare a Centurii uşoare e ocolire a municipiului Iaşi, în sumă de 2,17 milioane de lei, au primit şi ele acceptul consilierilor judeţeni. Practic, documentaţia acestui proiect este gata, o licitaţie pentru contractul de execuţie putând fi lansată odată ce va fi obţinută finanţarea. Dacă realizarea documentaţiei tehnice a costat 4,5 milioane de lei, realizarea centurii în lungime de peste 73 km este evaluată la mai mult de 45 de milioane de euro.

Consilierii judeţeni au aprobat apoi alocarea din bugetul CJ a banilor pentru cheltuielile neeligibile (3,4 milioane de lei) din proiectul mai vast de modernizare a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, în vederea trecerii spre economia circulară.

Lucrările la Filarmonică vor începe într-o lună, două

A urmat eşalonarea costurilor lucrărilor de consolidare şi restaurare a celor două clădiri ale Filarmonicii „Moldova”, Aşa cum am relatat, CJ s-a pregătit să suporte din bugetul propriu refacerea imobilului emblematic de pe strada Cuza Vodă nr. 29 până la obţinerea banilor europeni. Preşedintele Costel Alexe a precizat ieri că luna viitoare va semna contractul cu firma care a câştigat licitaţia astă-toamnă şi tot atunci va semna şi ordinul de începere a lucrărilor. În februarie este anunţată şi deschiderea apelurilor de proiecte, care se va încheia în august.

CITESTE SI: Restaurarea Filarmonicii e pregătită până în cele mai mici detalii. Cu excepţia unuia: lipsesc banii

Ultimul proiect de hotărâre din lista şedinţei de azi este cel privind trecerea terenului din Copou, în suprafaţă de 9.510 mp, din „curtea” Consiliului Judeţean în cea a Ministerului Culturii pentru continuarea procesului de edificare a unei clădiri care să fie sediul Operei Naţionale Iaşi. Într-o declaraţie de presă, şeful CJ a dat asigurări că nu vor fi tăiaţi copacii dintre acest teren şi bd. Carol I.

Cine este David Gavrilovici

Nu în ultimul rând, trebuie remarcată acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului sportivului David Gavrilovici, un ieşean care a scris istorie în gimnastica aerobică. Multiplu medaliat din 2010 încoace la numeroase competiţii, David Gavrilovici, deja distins în 2022 cu titlul de Maestru Emerit al Sportului, devine cel mai tânăr Cetăţean de Onoare al Judeţului Iaşi: va împlini 24 de ani peste trei săptămâni. 

Comentarii