Dezlegare la peşte: adio, crap chinezesc!

miercuri, 25 martie 2020, 09:23
2 MIN
 Dezlegare la peşte: adio, crap chinezesc!

E pandemie, e panică, dar azi e marea sărbătoare de Buna Vestire (Blagoveştenie); ea vine cu tradiţii care trebuie respectate, cu prima dezlegare la peşte din Postul Mare şi cu credinţa că, în această zi, toţi trebuie să mănânce peşte, ca să fie sănătoşi şi vioi ca peştele în apă (chestie care ar pica foarte bine la vremea asta, la fel de bine ca un vaccin). 

Avem primele informaţii despre cum se pregătesc unii români, în ciuda situaţiei mondiale:

                                                        *         *         *

* În fiecare an, mulţi români au cumpărat crapi chinezeşti, graşi, gustoşi şi nu foarte scumpi; acum, doar cuvântul "chinezesc" le zbârceşte pielea de pe spinare, după ce au citit pe site-uri tot felul de zvonuri despre "crapii de Wuhan". Cercetătorii încearcă să obţină, prin încrucişări, "crapul cu mască".

* Nenumăraţi săteni de pe la noi au decis să consume peşte, de Buna Vestire, nu sub formă tradiţională de plachie sau de borş, ci distilat, "alcool din peşte la căzănel", despre care se ştie că omoară viruşii.

* Se spune că dacă nu-i peşte şi racu-i peşte; unii plusează, zicând că dacă nu-i rac şi scoica-i rac, ba chiar că, dacă nu-i scoică, şi broasca-i scoică. Doi dintre ei au pus aceste egalităţi matematice pe hârtie şi au obţinut că dacă nu-i peşte şi broasca-i peşte, apoi au pregătit plase din tifon cu mâner, să meargă la baltă.

* Alţi români susţin că broaştele fac parte din bucătăria italiană, care trebuie evitată, motiv pentru care au aranjat cazanele, să facă rachiu de broaşte: "Sunt verzi, deci merg, că am mai făcut din verdeţuri şi a fost bun!".

* Mulţi cumpără vietăţi acvatice la pungă, din supermarket, congelate înainte de pandemie; ca să nu aibă probleme cu dinţii îi sfătuim să scoată cochiliile scoicilor, să nu le spargă ca pe seminţe.

* Alt sfat e să citească etichetele cu atenţie: nu, puiul de baltă nu e un pui din ăla, gras, de făcut pe sticlă în cuptor, crescut lângă o baltă!

* Evitaţi să ieşiţi din casă prin aglomeraţie, după peşte: găsiţi în farmacii, în condiţii mai igienice, ulei de peşte. Eventual, scoateţi din dulap vechiul peşte din sticlă, care a stat, odinioară, pe televizor. Ceva simbolic, ca brazii de Crăciun din plastic. Peştele din sticlă uns cu ulei de peşte e perfect, e ca un brad de Crăciun din plastic care miroase a cetină!

Comentarii