Energie solară pentru consumul pieţelor ieşene. Primele panouri fotovoltaice au apărut în Alexandru cel Bun

joi, 09 noiembrie 2023, 02:50
1 MIN
 Energie solară pentru consumul pieţelor ieşene. Primele panouri fotovoltaice au apărut în Alexandru cel Bun

Pieţele agroalimentare ieşene încep să „se uite” şi ele după soare. În cea mai mare dintre ele, Alexandru cel Bun, a început montarea de panouri solare. În aproximativ o săptămână, sistemul va fi funcţional, ne-a spus Radu Botez, directorul Ecopiaţa SA. Societatea care administrează pieţele din municipiul Iaşi va continua investiţiile şi în Nicolina.

Pentru început, panourile montate zilele acestea în Piaţa Alexandru cel Bun vor asigura mare parte din consumul energetic din timpul zilei. Dacă acest grup de panouri fotovoltaice, cu o putere de 20 kW, se va dovedi fiabil, va mai fi montat unul, ne-a precizat Radu Botez. El a adăugat că două asemenea grupuri ar putea să susţină tot consumul pieţei.

În Piaţa Nicolina, montarea panourilor solare va începe săptămâna viitoare şi, în mod similar, după evaluarea funcţionării acestui prim grup va fi luată o decizie asupra extinderii lui.

„Vizăm proiecte europene în acest sens, dar care să aibă în mod obligatoriu şi o componentă de digitalizare”, ne-a mai spus directorul Ecopiaţa, amintind că sistemul cu coduri QR a fost pus la punct în Piaţa Nicolina, dar încă nu este în funcţiune.

În paralel, se derulează şi alte acţiuni de modernizare, precum refacerea copertinelor, în pieţele Alexandru şi, în viitor, Nicolina, precum şi a împrejmuirii Pieţei Dacia. 

Comentarii