Este oare posibil să creăm dinozauri pornind de la ADN- ul lor?

marți, 17 august 2021, 21:55
3 MIN
 Este oare posibil să creăm dinozauri pornind de la ADN- ul lor?

Sunt paleontolog şi mi se spune des această întrebare, scrie în The Conversation profesorul emerit William Ausich de la Ohio State University. 

Oamenii au văzut în filmul „Jurassic Park” şi seria care i-a urmat cum oameni de ştiinţă au pornit de la ADN şi au re-creat zeci de dinozauri ca Triceratops, T-Rex şi Velociraptor şi întreabă: chiar ar fi posibil?

ABC despre ADN

Acidul dezoxiribonucleic (ADN) a existat şi există în fiecare celulă a fiecărui organism care a trăit vreodată pe Pământ – inclusiv dinozaurii. Gândiţi-vă la el ca molecule care poartă codul genetic, un set de instrucţiuni care permit organismelor să crească şi să se dezvolte. ADN-ul fiecăruia dintre noi este diferit de al celorlalţi. El determină trăsături care ne definesc, precum culoarea ochilor sau părul drept sau ondulat. Este uşor de găsit în componentele moi ale unui animal – organe, vase de sânge, nervi, muşchi şi grăsime. Dar organele moi ale dinozaurilor au dispărut demult. Ori s-au descompus, ori au fost mâncate de alt dinozaur.

Există ADN în fosile?

Acoperite de milioane de ani de noroi străvechi, minerale şi apă, fosilele dinozaurilor sunt aşa-numitele „părţi tari” – oase, dinţi, craniu. Ele sunt găsite în pământ, în albii de râuri şi lacuri. Din când în când, cineva găseşte una în curte.
Adeseori sunt aproape de suprafaţă, de obicei cuprinse în roci sedimentare.

Necazul cu „dino-ADN”

Din păcate, oamenii de ştiinţă au o mare problemă să găsească ADN în fosilele de dinozauri. Moleculele de ADN se descompun în cele din urmă. Studii recente arată că ADN se deteriorează şi în final se dezintegrează după şapte milioane de ani.

Pare a rezista foarte multă vreme, dar ultimul dinozaur a murit la sfârşitul perioadei numite Cretacic. Adică acum mai mult de 65 de milioane de ani.

În oricare fosilă descoperită în zilele noastre, ADN-ul este demult dispărut. Aceasta înseamnă, după cum spun oamenii de ştiinţă, că fie şi cu cea mai bună tehnologie este imposibil să faci un dinozaur pornind de la ADN.

Este prea târziu ca să mai găsim dino-ADN, dar oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire interesantă: fragmente de ADN în fosile de oameni de Neanderthal şi alte animale străvechi, ca mamuţii lânoşi. A fost posibil pentru că fosilele sunt vechi de mai puţin de două milioane de ani, iar ADN- ul n-a avut timp să se descompună.

Un joc de imaginaţie

Să ne distrăm puţin şi să ne imaginăm că în vreun fel, cândva în viitor, cercetătorii ar da peste fragmente de ADN de dinozaur. Din fragmente n-ar putea să facă un dinozaur întreg. Ar trebui să le combine cu fragmente de ADN de animale contemporane ca să creeze un organism.

Oricum, creatura n-ar putea fi numită un dinozaur adevărat. Ar fi mai degrabă un hibrid, o combinaţie de dinozaur şi (cel mai probabil) pasăre sau reptilă. Credeţi că ar fi o idee bună? Oamenii de ştiinţă din filmele „Jurassic” au încercat. Şi ştiţi ce s-a întâmplat după aceea.

SURSA: hotnews.ro

Comentarii