EXCLUSIV: Care a fost conflictul ce a dus la înlăturarea dr. Tesloianu din funcţia de şef al Laboratorului de cardiologie! Iată contextul din vara lui 2022!

joi, 23 februarie 2023, 02:50
4 MIN
 EXCLUSIV: Care a fost conflictul ce a dus la înlăturarea dr. Tesloianu din funcţia de şef al Laboratorului de cardiologie! Iată contextul din vara lui 2022!

Dr. Dan Tesloianu şi-a întrerupt activitatea de implantare a dispozitivelor intracardiace refolosite, nu după demararea anchetei actuale, ci după ce a fost schimbat din funcţia de conducere a Laboratorului de cardiologie intervenţională, de către actualul manager de la „Sf. Spiridon”, dr. Dan Timofte. Ca replică, dr. Tesloianu a dat în judecată spitalul, procesul judecându-se în continuare şi având următorul termen în martie. 

Dr. Dan Timofte,  actualul manager de la „Sf. Spiridon”

Am solicitat un punct de vedere al Spitalului „Sf. Spiridon” pentru a comenta această situaţie, informaţiile care vor fi prezentate în continuare, cât şi dosarul în sine, dar conducerea unităţii medicale a precizat că nu doreşte să facă nicio declaraţie publică.  

Prin urmare, pentru publicarea următorului material, am coroborat informaţiile primite de la mai multe surse de la spital, inclusiv din Clinica de Cardiologie, cu informaţiile din acţiunea deschisă în instanţă de dr. Dan Tesloianu.

Conflict între manager şi dr. Tesloianu

„Ziarul de Iaşi” vă prezintă, în ediţia de astăzi, o privire asupra situaţiei de la Laboratorul de cardiologie intervenţională de la Spitalul „Sf. Spiridon” la nivelul verii anului trecut, aşa cum a fost descrisă de mai multe surse din unitatea medicală. Conform informaţiilor noastre, exista un conflict activ între dr. Dan Tesloianu şi managerul unităţii medicale, dr. Dan Timofte, încă de pe vremea în care actualul manager era director medical, pe perioada în care spitalul era condus de ec. Ioan Bârliba.

Conflictul s-a acutizat după ce dr. Dan Timofte a ajuns manager în urma câştigării concursului organizat de Ministerul Sănătăţii. Conform informaţiilor noastre, dr. Tesloianu ar fi susţinut activ la nivelul spitalului unul dintre contracandidaţii lui Dan Timofte, iar din momentul în care a ajuns manager, acesta din urmă şi-a îndreptat privirea către activitatea de la Laboratorul de cardiologie intervenţională.

După controlul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), conducerea unităţii medicale a luat decizia de a-l schimba pe dr. Dan Tesloianu din funcţia de conducere a Laboratorului de cardiologie intervenţională. În locul acestuia s-a încercat numirea lui dr. Ionuţ Tudorancea, cadru didactic de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), la fel ca dr. Dan Timofte. Numirea s-a făcut la nivelul lunii august 2022, fiind imediat contestată în instanţă de către dr. Dan Tesloianu.

Rămas fără putere în laborator, dr. Tesloianu a dat în judecată spitalul

Practic, cronologia acestor momente confirmă informaţiile publicate de către „Ziarul de Iaşi” încă din ziua descinderilor procurorilor la Spitalul „Sf. Spiridon”. În luna iunie 2022 a venit controlul de la CJAS, iar în iulie, luna următoare, conducerea unităţii medicale a realizat un audit intern şi rezultatele, care arătau cele 238 de intervenţii de implantare a stimulatoarelor cardiace reutilizate, au fost transmise către Ministerul Sănătăţii şi către organele de cercetare penală. Tot atunci, dr. Dan Timofte a luat conducerea laboratorului de sub puterea dr. Dan Tesloianu. Simultan, procurorii Parchetului General menţionează în comunicatele făcute publice până acum că activitatea de implantare a dispozitivelor de intracardiace a început în 2017, dar s-a finalizat în august 2022.

Tesloianu însă nu a acceptat derularea evenimentelor şi a dat în judecată conducerea spitalului în iulie 2022, chemându-l la ultimul termen din 2023 şi pe dr. Ionuţ Tudorancea ca intimat.

O scurtă privire aruncată asupra procesului în sine ne arată faptul că dr. Dan Tesloianu nu s-a oprit din activitatea de care este acuzat de procurori pentru că ar fi aflat de plângerea penală sau fiindcă ar fi fost desconspirat de conducerea spitalului. Pur şi simplu nu mai era în poziţia în care să-şi poate desfăşura activitatea. Ba mai mult, s-a considerat nedreptăţit de faptul că nu mai conduce laboratorul şi voia înapoi poziţia de putere.

„S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care învederează instanţei faptul că s-a solicitat judecarea cauzei în lipsă, precum şi faptul că reclamantul a înaintat la dosar precizări scrise, în sensul că solicită introducerea în cauză a numitului ########## ##### (n.red. încheierea anonimizată a instanţei face referire la dr. Ionuţ Tudorancea), beneficiarul actului administrativ contestat în prezenta cauză, iar pârâtul (n.red. – unitatea medicală dată în judecată) a depus precizări, în sensul că nu solicită introducerea în cauză a numitului”, se menţionează în documentul din instanţă consultat de „Ziarul de Iaşi”.

Comentarii