De Sănătate

Punem punctul pe știi

Farmaciile din Iași acuză că vor fi obligate să lucreze în pierdere. Medicamentele scumpe vor dispărea

luni, 22 ianuarie 2024, 02:50
4 MIN
 Farmaciile din Iași acuză că vor fi obligate să lucreze în pierdere. Medicamentele scumpe vor dispărea

Colegiul Farmaciștilor din Iași lansează un apel public și acuză Ministerul Sănătății și statul român că au gândit o serie de modificări legislative ce afectează atât de puternic farmaciile încât le obligă să lucreze, în 2024, pe pierdere. În mod concret, este vorba despre un proiect de modificare al Ordinului Ministrului Sănătății 368/2017, iar ministerul ar dori, spun cei de la colegiu, să atenueze impactul asupra asistenței farmaceutice produs de adoptarea noilor măsuri fiscale de la 1 ianuarie 2024. Doar că nu reușește acest lucru.

În mod concret, Colegiul Farmaciștilor Iași spune că sectorul farmaceutic este o piață cu prețuri reglementate, când vorbim de medicamentele emise pe bază de rețetă. De aceea s-a propus excluderea de la aplicarea măsurilor fiscale generale, valabile pentru toate companiile, dar Ministerul Sănătății a exclus această posibilitate. A propus, în schimb, modificarea prețului cu ridicata la medicamentele care costă la nivel de producător peste 1.500 de lei.

„A fost propusă modificarea adaosului de distribuție de la 30 de lei la 30 de lei + 1% din prețul de producător, ceea ce atenuează impactul impozitului de 1% pe cifra de afaceri a marilor distribuitori, cu cifra de afaceri peste 50 milioane euro. Dar la farmacii acest adaos rămâne nemodificat, 35 de lei indiferent de prețul medicamentului. Considerăm această abordare ca o discriminare la adresa farmaciilor, care plătesc deja de ani de zile impozitul de 1%, majoritatea farmaciilor mici și mijlocii fiind microîntreprinderi. La dezbaterea organizată de Ministerul Sănătății pe data de 05.01.2024, toți reprezentanții farmaciilor și farmaciștilor, inclusiv Colegiul Farmaciștilor din România, au solicitat acordarea unei minime compensații și farmaciilor, însă acest lucru nu a fost luat în considerare”, au transmis reprezentanții colegiului.

La propunerea acestora, Ministerul Sănătății le-a transmis că pot să își modifice regimul de impozitare, trecând la impozit pe profit, nu pe cifra de afaceri, dar este o propunere desemnată drept „imatură” de farmaciști. Societățile comerciale pot face această modificare o singură dată, iar majoritatea farmaciilor au trecut pe microîntreprinderi în ultimul an. Soluția ar fi mutarea activității pe o firmă nouă, care au dura până la 6 luni și ar implica reducerea activității.

„Ca urmare, farmaciile mici și mijlocii organizate ca microîntreprinderi vor plăti începând cu 1 ianuarie impozit pe cifra de afaceri de 3% (pentru că depășesc baremul de 60.000 EUR/an), ceea ce va face nu nerentabilă, ci de-a dreptul prohibitivă asigurarea medicamentelor având prețul cu amănuntul peste 1.500 lei. Pentru exemplificare, la un medicament de 365 lei la producător, distribuitorul va avea un adaos de 30 lei, iar farmacia de 35 lei, ducând prețul cu amănuntul (la care se eliberează pacientului și se decontează de CNAS) la 468,70 lei (la cei 430 lei rezultați se adaugă 38,70 lei ca TVA 9%). Ca urmare, farmacia va obține o marjă de 35 de lei și va avea de plată ca impozit 12,90 lei, diferența dintre cele două cifre nepermițând un ciclu economic normal, în care trebuie incluse cheltuieli de funcționare, personal, comisioane bancare, etc., care se împart la fiecare medicament pentru a calcula corect rentabilitatea”, au explicat aceștia.

În contextul general, farmaciștii ieșeni spun că pierderile sunt și mai mari la medicamentele foarte scumpe, precum cele din tratamentul cancerului, a bolilor rare sau hematologice. Au exemplificat în felul următor: un medicament care costă la producător 30.000 lei (și care de regulă este eliberat gratuit pacientului în farmacie), distribuitorul va adăuga 330 lei (plătind 330 lei impozit), iar farmacia va obține 35 lei plătind 910,95 lei impozit, „nemaivorbind de costurile de finanțare și garantare a achiziției acestui medicament, care se cifrează undeva între dobânda medie bancară și jumătatea acesteia”.

Practic, la toate medicamentele care costă peste 500 de lei, profitul statului este mai mare, prin vărsămintele în buget, decât veniturile însumate ale farmaciei și distribuitorului. Farmaciile ar mai câștiga bine doar la vânzarea medicamentelor de până în 300 de lei. La tratamentele scumpe, de peste 5.000 de lei, venitul lor este de 0.5%.

„În condițiile în care ne dorim o asistență promptă și de calitate cu medicamente pentru toți pacienții noștri, nu putem totuși solicita membrilor Colegiului Farmaciștilor din România să ia din buzunarul propriu ceea ce sistemul nostru de sănătate ar trebui să asigure. Implementarea acestei propuneri nemodificate va bloca rapid accesul la medicamente scumpe și foarte scumpe la peste 1.000 de farmacii și la pacienții care depind de acestea și credem că acest lucru ar fi contrar intențiilor și intereselor statului român”, au explicat farmaciștii. 

Comentarii