Fostul Cinema Victoria va avea încă o faţadă nouă-nouţă

Clădirea a fost inaugurată cu 60 de ani în urmă

luni, 11 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Fostul Cinema Victoria va avea încă o faţadă nouă-nouţă

După intrare şi hol, la fostul cinematograf Victoria se va restaura şi laterala din dreapta. Ateneul Naţional din Iaşi, care administrează deja de şase ani clădirea, a lansat o nouă licitaţie de lucrări pentru renovarea imobilului din Piaţa Unirii. Cele destinate reparării faţadei de la intrare şi restaurării foaierului s-au derulat anul trecut, iar lucrările sunt gata. 

Faţă de precedentele licitaţii, care au pornit de la valori estimate de 735, respectiv 756 de mii de lei, actuala procedură are un cost iniţial de 900 de mii de lei. Durata şantierului va fi tot de 4 luni – la fel ca pachetele de lucrări precedente. Termenul de înscriere la licitaţie este 27 decembrie, iar ofertele vor fi evaluate după preţ (90 la sută din punctaj) şi după perioada de garanţie suplimentară acordată peste cea minimă de 36 de luni.

Cititi si: După faţadă, la Cinema Victoria se restaurează şi foaierul: deserveşte sala de spectacole, care are o capacitate 767 locuri

Lucrările se referă la renovarea faţadei şi la consolidarea aticului. Din Caietul de sarcini aflăm că „edificiul prezintă accese pe toate cele patru faţade, iar pe faţada nordică (cea dinspre strada Arcu, propusă pentru renovare, n.r.) se găsesc o serie de accese către diversele spaţii concesionate sau cu alte funcţiuni (magazine, diverse birouri de servicii descentralizate ale Municipiului Iaşi, galeriile Uniunii Artiştilor Plastici etc.), dar şi o evacuare directă din sala de spectacole”. Amintim că această sală este una dintre cele mai mari din Iaşi, cu o capacitate de 800 de locuri.

Fațada laterală care urmează să intre în șantier

Documentaţia menţionează şi că nu a putut fi găsită cartea tehnică a construcţiei, „astfel încât, pe baza expertizelor anterioare consultate şi a documentării prin interviu, s-a dedus anul de începere a construcţiei imobilului ca fiind 1958, pentru a fi finalizată în 1963”. De asemenea, aticul cu trafor – zidăria ornamentală cu goluri din partea superioară a clădirii, care urmează să fie restaurată acum – a fost adăugat câţiva ani mai târziu. 

Cititi si: Istoric: Demolați cinema Victoria și construiți acolo noua Operă a Iașului

Comentarii