Furtul seifului plin de bani din primărie: s-a dat ultima sentinţă

joi, 17 februarie 2022, 02:59
3 MIN
 Furtul seifului plin de bani din primărie: s-a dat ultima sentinţă

Doar doi dintre cei patru autori stau la puşcărie. Dintre cei peste 170.000 de lei furaţi acum 3 ani s-au recuperat doar 50.000.

Justiţia ieşeană a pronunţat ultima sentinţă în cazul tâlharilor care au furat seiful Primăriei Ţibana în urmă cu trei ani. Dintre cei patru, doi au fost condamnaţi la închisoare în regim de detenţie, iar ceilalţi au primit sentinţe cu suspendare. Doar o treime din banii aflaţi în seif au putut fi recuperaţi până acum.

În dimineaţa zilei de 11 ianuarie 2019, cei patru tâlhari s-au întâlnit la Iaşi, apoi făcuseră o „recunoaştere” la Primăria Ţibana. Era ziua de salarii, hoţii fiind siguri că vor găsi bani. În timpul zilei, au fost plătite salarii în valoare de aproximativ 20.000 lei.

În timpul nopţii, Constantin Lohon, Alex Vatră şi Cătălin Vatră, toţi mascaţi, s-au apropiat de Primăria Ţibana prin câmp, pentru a nu fi surprinşi de camerele video sau de eventualii trecători de pe drumul judeţean. Cătălin Vatră şi Lohon au pătruns prin efracţie în sediu şi au spart uşa casieriei. Acolo, au forţat cu o şurubelniţă lacătul cu care era închisă o casă din bani din care au sustras un plic cu aproximativ 10.000 de lei. Au observat apoi un seif mai mare şi l-au chemat şi pe Alex Vatră în ajutor. Cei trei au legat cu un cablu un al doilea seif, metalic, pe care l-au târât în curtea primăriei. Aici era cât pe-aci să fie surprinşi de un angajat al primăriei, care venise împreună cu soţia sa să alimenteze centrala termică cu lemne. Hoţii au sărit gardul şi s-au adăpostit în curtea unei locuinţe din apropiere până la plecarea celor doi. Apoi, au târât seiful aproximativ 300 de metri, de unde au fost preluaţi de soţia lui Lohon, Kati, aflată la volanul unui Audi A4. Au transportat seiful câteva sute de metri, până la intersecţia drumului judeţean cu cel spre satul Vadu Vejii. Aici au spart seiful, iar cei 172.758 de lei şi 43 de bani rezultaţi din jaf au fost împărţiţi între cei patru.

Ancheta s-a derulat cu greutate până la jumătatea lunii iunie, când poliţiştii au prins un fir, aflând că Alex Vatră era cercetat în Germania pentru fapte similare. În august, autorităţile germane le-au anunţat pe cele româneşti că l-au arestat pe Lohan, acesta fiind învinuit de comiterea a 7 spargeri. Acesta din urmă a fost prins abia în iunie anul trecut, când a venit singur în ţară.

Cei trei complici ai săi fuseseră deja condamnaţi în urma unui acord de recunoaştere a vinovăţiei. Alex Vatră a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executarea în regim de detenţie. Fratele său, Cătălin, a primit 2 ani şi 10 luni de închisoare, iar Kati Lohon, 2 ani şi 4 luni de închisoare, ambele pedepse fiind cu suspendare. Constantin Lohon a fost condamnat în primă instanţă de Judecătorie la 3 ani şi 6 luni de detenţie. Apelul său a fost respins de instanţa superioară marţi. Din banii furaţi, Cătălin Vatră a returnat 50.000 de lei. Restul banilor ar urma să fie plătiţi de Constantin Lohan.

Comentarii