Gestionarea deșeurilor tinde să întreacă la finanțare construirea de autostrăzi

marți, 12 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Gestionarea deșeurilor tinde să întreacă la finanțare construirea de autostrăzi

Reuniune la Iași pe tema surselor de finanțare pentru modernizarea sistemelor de management al deșeurilor. Ministrul Mediului a susținut că oamenii nu știu să arunce gunoiul pe categorii și că asta ne costă 18 mii de euro/zi.

 

La doar câteva zile după ce firma care administrează instalațiile de tratare a deșeurilor de la Țuțora a fost păsuită de plata datoriilor, eșalonate până spre sfârșitul anului viitor, la Iaşi a fost organizat un forum regional pe subiectul dezvoltării sistemelor de management integrat al deșeurilor în Regiunea Nord-Est. Găzduit de Consiliul Județean prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iași, în cadrul forumului s-a discutat atât despre provocări, cât și despre oportunități de finanțare.

Cititi si: Cum reducem taxa pe gunoi chiar şi cu 75%? Există o metodă foarte la îndemână

Invitatul special al evenimentului a fost ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, care însă nu a stat mult. De la forum, a plecat repede la Aeroport, trecând în revistă parcul fotovoltaic instalat acolo, parte a proiectului de extindere a infrastructurii aerogării.

Cititi si: O singură ofertă pentru modernizarea SMID

„Pornim de la o cifră rușinoasă: cu 12-14 la sută, suntem în coada Europei atunci când vorbim despre colectare separată, despre sortare, tratare și ce procent depozităm în gropile de gunoi”, a spus ministrul. El a admis că, „oricâte legi am scrie”, gestionarea deșeurilor are implicații până la nivel de individ. „Dincolo de campaniile de informare și de amenzile pe care le plătește statul român în fiecare zi, 18 mii de euro pe zi, la nivel de cetățean încă există o nevoie acută de a explica mai bine fiecăruia ce este de făcut”, a spus Mircea Fechet, enumerând categoriile de deșeuri, de la textile și resturi vegetale până la materiale rezultate din construcții.

Cititi si: De ce sunt tot mai multe incendii la Ţutora? Depozitul este aproape plin, iar biogazul se aprinde din senin

Prezentă la forumul de la Iași, Cecilia Văduva, secretar general adjunct la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a trecut în revistă componentele Programului de Dezvoltare Durabilă – care însumează 5,2 miliarde de euro, respectiv 4,04 miliarde venite de la Uniunea Europeană și 1,2 miliarde de la bugetul național – program prin care sistemele actuale de management al deșeurilor pot să fie modernizate pentru alinierea la economia circulară/ socială. În comparație, Programul de Transport destinat infrastructurii rutiere beneficiază de 9,6 miliarde de euro, dar mai puțin de jumătate (4,6 miliarde) reprezintă finanțare europeană.

Cititi si: Prima eşalonare la plată din istoria CJ: o datorie de 1,9 mil. lei. Beneficiarul e surpriză: firma familiei subprefectei PNL

Pe de altă parte, „ne-am ales ținte de Formula 1 când încă noi nu coborâsem din căruțe în multe din localitățile României”, a spus primarul Mihai Chirica, prezent și el la acest forum. El a adăugat că aceste ținte (de reciclare) vor trebui modificate în acord cu Comisia Europeană. Chirica a reluat tema necunoașterii categoriilor de deșeuri, invocând și faptul că sunt mulți locuitori pentru care problema gunoiului este ultima pe lista dificultăților pe care le înfruntă în fiecare zi.  Cu toate acestea, volumul deșeurilor reciclabile rezultate la Țuțora a crescut de la 4 la 27 de mii de tone în trei ani, de când a fost operaționalizat Centrul de Management, a completat Costel Alexe, președintele CJ, prezentarea primarului. 

Comentarii