În loc să sară în sus de bucurie, unii din cei vizaţi au anunţat ieri proteste. Vezi motivul!

Gogoaşa Olguţei cu salariile medicilor şi profesorilor, spartă de sindicatele din Iaşi

vineri, 02 martie 2018, 02:50
9 MIN
 Gogoaşa Olguţei cu salariile medicilor şi profesorilor, spartă de sindicatele din Iaşi

 „O jonglerie: nu ai câştigat nimic“, reclamă un reprezentant al salariaţilor ieşeni din Sănătate. „O nedreptate“, strigă şi un lider sindical ieşean din învăţămînt u măririle salariale ale medicilor şi asistentelor, dar şi cele din educaţie, au fost anunţate cu mare emfază alaltăseară de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. „Salariile medicilor cresc şi de 4 ori“ anunţa ministrul. „Un neadevăr prin omisiune. Cei 4.000 de lei pe care îi ia medicul acum sunt net, iar cei 15.000 de lei care sunt vânturaţi vor fi brut, din care cotele, contribuţiile, au trecut la angajat“, replică ministrului un director de spital. „Realitatea e alta: creşterile de la 1 martie au fost gândite prin diminuarea veniturilor din sporuri. O jonglerie prin care îţi dau 25%, dar bagă impozitele în sarcina ta. Nu câştigi nimic“, spune şi liderul Sanitas Iaşi u sindicaliştii ieşeni din învăţămînt par şi mai revoltaţi, deşi au fost anunţaţi că dascălii primesc 20% în plus, de ieri. Aceştia spun că e inadmisibil ca un profesor venerabil, absolvent de facultate cu gradul maxim, unu, şi cu vechime maximă, peste 25 de ani, să aibă salariul mai mic decât o infirmieră din spital u au anunţat proteste pentru 10 martie. Amănunte şi exemple de calcule concrete de salarii, în rândurile de mai jos.

Creşterile salariale anunţate de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, în domeniul medical sunt privite cu suspiciune de reprezentanţii sistemului sanitar. „Ziarul de Iaşi“ a cerut opiniile unor directori de spitale şi lideri de sindicat despre prevederile legii salarizării unitare în domeniu. Profesioniştii au arătat, în primul rând, că afirmaţia ministrului Vasilescu potrivit căreia salariile medicilor vor fi de patru ori mai mari este absolut eronată, întrucât sumele alăturate nu descriu acelaşi tip de salariu. În al doilea rând, medicii au punctat că, deşi noua grilă de salarizare a intrat în vigoare, nu s-a aprobat încă regulamentul de sporuri, motiv pentru care veniturile reale încă sunt o necunoscută. În al treilea rând, specialiştii consideră că Le­gea 153/2017 este discriminatorie, întrucât face referire doar la medici şi asistente, în timp ce infirmierele şi personalul TESA nu sunt pomeniţi când vine vorba de creşteri salariale.

Cititi si: La unii bugetari salariile scad, la mai toţi parlamentarii salariile cresc

„În octombrie, când eram în stra­dă, premierul de atunci a spus că, faţă de bugetul pe salarii pentru sănătate care a fost cheltuit in 2017, din 2018 se dau încă 2,9 miliarde de lei. Eu am priceput atunci că aceşti 2,9 miliarde de lei vor acoperi aceste creşteri de la 1 martie. Se pare că realitatea este alta: creşterile estimate de la 1 martie au fost gândite prin diminuarea veniturilor din sporuri. O jonglerie prin care eu îţi mai dau 25%, dar îţi bag şi impozitele în sarcina ta. La final, nu ai câştigat nimic“, a precizat Iulian Cozianu, lider de sindicat la Sanitas Iaşi.

Exemple concrete

„Pot să vă spun că un medic primar, de exemplu, de la 4.000 ajunge la 15.000 de lei, la care se adaugă în mod evident vechimea şi celelalte sporuri de care beneficiază. În sistemul de sănătate, salariile chiar vor fi foarte mari, şi ne-am bucurat să constatăm că încă de anul trecut s-a redus exodul medicilor cu 40% doar pe promisiunea că vor creşte salariile“, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, miercuri, la Palatul Parlamentului. Potrivit medicilor ieşeni, ministrul a comparat în declaraţia de mai sus salariul net al unui medic, încasat în prezent, cu slariul brut, după nouă grilă de salarizare prevăzută de Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. „Declaraţia este oarecum un neadevăr prin omisiune pentru că cei 4.000 de lei pe care îi ia medicul sunt salariul net, adică 850 de euro în mână, – o sumă mică după părerea mea -, iar cei 15.000 de lei care sunt vânturaţi reprezintă salariul brut, din care cotele, contribuţiile sociale, au trecut acum la angajat. Pe de altă parte, nimeni nu a înţeles foarte clar cum stau lucrurile, deşi încercăm să facem o simulare reală asupra modului în care vor fi făcute plăţile la data de 15 aprilie“, a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

Cititi si: Olguţa Vasilescu: Scăderi salariale de până la 40% pentru unii bugetari

Potrivit medicului, cheltuielile spitalelor cu salariile vor creşte până chiar la 200%, deşi ele nu trebuie să depăşească 70%. „Trebuie să fie clar: niciun spital nu are fonduri să aco­pere majorările acestea salariale. Toţi banii trebuie să vină de la CNAS, prin bugetul de stat. Noi, de exemplu, avem un contract cu CJAS de 225 miliarde de lei şi, după o analiză pe care am făcut-o, numai salariile ne costa 400 şi ceva de miliarde, după noile sume vehiculate. Pe de altă parte, după noua grilă de salarizare, dispar veniturile din gărzi, sporurile nu sunt nici ele foarte clare, norma de hrană dispare şi ea. Pe scurt, declaraţia că au crescut salariile medicilor de patru ori este o fantasmagorie“, a conchis dr. Hurmuzache.

Ce spune liderul Sanitas

Precizările medicului infecţionist sunt susţinute şi de liderul de sindicat Sanitas de la Iaşi, Iulian Cozianu. Potrivit acestuia, ministrul a uitat să spună că, din salariul de 15.000 de lei, medicul va trebui să-şi plătească contribuţiile către stat. În plus, Cozianu precizează că ministrul Vasilescu a uitat să menţioneze ce se întâmplă cu o serie de angajaţi din sănătate care vor avea veniturile diminuate odată cu limitarea sporurilor la 30%.

Cititi si: Credeţi că este corect? Apar super-bugetarii. Ei vor primi un spor de 75%

„E frumos să spui că un medic va avea salariu de 15.000 de lei, dar uiţi să adaugi că 41% din aceşti bani se vor duce în contribuţii către stat. Nu se mai spune, de asemenea, că limitarea sporurilor la 30% va aduce diminuări de venituri pentru multe categorii de angajaţi din sistemul sanitar care azi au alte sporuri. Dau exemplul celor care lucrează în ATI, UPU, pneumoftiziologie, psihiatrie, neurochirurgie. În acest plafon de 30% nu intră numai sporurile. Din nefericire, intră şi banii pe care îi câştigă oamenii pentru că lucrează sâmbăta, duminica în gărzi, intră şi voucherul de vacanţă despre care noi am zis că se dă în plus, dar pentru care acum ne ia bani din sporuri ca să ni-l dea. Totodată, dacă în anul 2018 norma de hrană nu intră în acest procent de 30%, din 2019 va intra“, a explicat Iulian Cozianu. Liderul Sanitas de la Iaşi a adăugat că, pentru unii angajaţi din spitale, salariile vor scădea prin diminuarea sporurilor. „Dacă în psihiatrie am spor de 75% şi tu, stat, mă limitezi la30%, în condiţiile în care tot spitalul beneficiază de sporul acesta, eu cum să fac să închid la 30%? Nu mă pot închide decât tăind din sporuri. Cu alte cuvinte, veniturile vor fi rase cu 45% pentru toţi salariaţii“, a punctat Cozianu.

Creşterile reale: cel mult 2.000 de lei

Conform estimării făcute de sindicatul Sanitas, aşa-zisele salarii din sănătate mai mari de patru ori începând cu luna aprilie vor fi, de fapt, salarii mai mari cu sume între 30 şi 2.000 de lei. „După estimarile noastre, creşterile salariale pentru un asistent medical vor varia între 28 de lei şi 600 de lei, iar la doctori între 1.000 şi 2.000 de lei. Vorbesc de venitul net, ceea ce ia angajatul în mână. În rest, că-i creşte salariul de nu ştiu câte ori medicului, nu este o declaraţie completă, pentru că îi creşte medicului şi impozitul. Pe de altă parte, ce mă fac eu cu infirmierele care nu primesc nimic de la 1 martie, dar li se iau din sporuri? Subliniez că sunt biologi, chimişti, farmacişti, psihologi, fizicieni, kinetoterapeuti, pentru care nu se dă niciun leu în plus“, a mai replicat liderul Sanitas Iaşi. Potrivit acestuia, deşi Ordonanţa 91/2017 care completează Legea 153/2017 precizează că, până la 1 martie, trebui să existe un nou regulament de sporuri, în momentul de faţă acesta nu există. „Astăzi (n.r. – ieri) este 1 martie, s-au făcut acte adiţionale pentru noile salarii, iar dacă la articolul I spune că se dă salariul din grilă, la articolul II scrie că sporurile se vor da când apare regulamentul de sporuri. În ce ţară trăim? Este total aberant aşa ceva“, a conchis Cozianu.

Unii vor lua mai puţin

Dr. Cristina Grigorescu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, a punctat, la rândul său, că o serie de angajaţi din spitale vor încasa un salariu mai mic, conform Legii 153. „Biologul şi farmacistul vor avea o grilă de salarizare mică, iar personalul auxiliar, cel administrativ, va pierde sporul de periclitate. Or, eu am angajaţi din această categorie care s-au îm­bolnăvit mergând la patul bolnavului. Şoferul de pe ambulanţă care îmi transportă pacienţii cu tuberculoză s-a îmbolnăvit, iar lui îi scade salariul pentru că sporul aproape dublează salariile. Aici este problema reală. La categoria de angajaţi lăsaţi de izbelişte pentru care nu vorbim despre o stagnare salarială, ci des­pre o scădere salarială importantă“, a subliniat dr. Grigorescu. Nuanţa medicului referitoare la personalul TESA se aplică şi la spitalele de psihiatrie, după cum a precizat şi dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola. „Încă nu s-a aprobat regulamentul de sporuri, dar pot spune că pentru personalul medical rămân, în principiu, aceleaşi sporuri. În schimb, personalul TESA pierde ceva, şi aici este o discuţie“, a spus Oprişanu.

Inadmisibil: un profesor grad maxim şi vechime maximă, mai puţini bani decât o infirmieră

Liderii sindicali spun că măririle sunt mult mai mici decât cele anunţate de Lia Olguţa Vasilescu u aceştia spun că e inadmisibil ca un profesor, absolvent de facultate, cu gradul maxim, unu, şi cu vechime maximă, peste 25 de ani, să aibă salariul mai mic decât o infirmieră din spital u drept urmare, anunţă că după 10 martie vor avea loc proteste.

Noua grilă de salarizare anunţată în detaliu de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, care a intrat în vigoare de la începutul acestei luni, deşi implementează creşteri în rândul cadrelor didactice, aduce noi nemulţumiri în rândul sindicatelor din domeniul educaţiei. Astfel, chiar dacă, în medie, salariile cadrelor didactice vor fi mai mari cu sume cuprinse între 300 şi 400 de lei, care potrivit oficialilor se adaugă la salariul net, reprezentanţii salariaţilor din sistemul de învăţământ preuniversitar sunt nemulţumiţi că profesorii, deşi au studii superioare, şi chiar dacă au gradul maxim şi peste 25 de ani vechime, vor avea salarii mai mici decât infirmierii din spitale, care au studii mult inferioare acestora, dar şi decât cadrele din Poliţie. Şi asta, spun liderii sindicali, chiar dacă la începutul guvernării PSD s-a afirmat că învăţământul va fi prioritate naţională. Având în vedere aceste diferenţe, Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, afirmă că după 10 martie vor avea loc noi proteste ale cadrelor didactice.

Pentru a ilustra nemulţumirile, liderii sindicali au prezentat şi câteva exemple de salarii. Astfel, un profesor cu gradul I şi 25 de ani de experienţă, fără ore de dirigenţie, va primi, în mână, aproximativ 2.800 de lei, comparativ cu un infirmier din spital, care nu are studii superioare, al cărui salariu va depăşi 3.000 de lei.

Conform grilei de salarizare, la data de 1 ianuarie a acestui an un debutant în învăţămînt avea salariul de încadrare brut de 2.686 de lei, la care se putea adăuga suma de 269 de lei, adică 10%, pentru orele de dirigenţie, iar salariul brut final era de 2.955. Ceea ce, net, adică „în mână“, ajungea la numai 1.900 lei. De la 1 martie, cu majorarea de 20%, salariul de încadrare este de 3.223 de lei, la care se poate adăuga suma de 322 de lei pentru diriginţie, salariul final fiind de 3.545 de lei. Practic, în mână, profesorul va primi însă puţin peste 2.000 de lei, iar către stat vor merge aproximativ 1.500 de lei.

Cititi si: Cu cât vor creşte salariile din Poliţie, Armată sau Servicii Secrete

În ceea ce priveşte profesorii cu gradul I, cu peste 25 de ani de experienţă, salariul la 1 ianuarie era de 3.871 de lei, plus 387 de lei în cazul în care are ore de diriginţie, suma finală fiind de 4.258. După majorările de salariu de la începutul acestei luni, această categorie de profesori are un salariu de 4.645 de lei, plus 464 de lei pentru dirigenţie, salariul brut maxim posibil fiind de 5.109 de lei. Astfel, salariul primit de către profesori „în mână“, adică netul, care se va primi în jurul datei de 15 aprilie, va fi practic de 2.989 de lei, dările către stat fiind de 2.335 de lei. O altă nemulţumire: în urma noii grile de salarizare vor dispărea salariile profesorilor cu peste 40 de ani de vechime, această categorie urmând să fie încadrată în categoria profesorilor cu peste 26 de ani de vechime în învăţământ. (Iulia CIUHU; Andrei MIHAI)

Comentarii