De Business

Punem punctul pe știi

Greaua moştenire: ce vor face Primăria şi CJ cu 90 de hectare de la FORTUS?

Mai întâi, Consiliul Judeţean începe să le păzească.

marți, 13 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Greaua moştenire: ce vor face Primăria şi CJ cu 90 de hectare de la FORTUS?

De lunea viitoare, Direcţia Judeţeană de Pază va intra în halele de la FORTUS. Consiliul Judeţean a aprobat în şedinţă extraordinară preluarea efectivă a celor peste 61 de hectare de teren cu tot cu construcţii obţinute în februarie 2022 de la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului în contul datoriilor pe care fostul combinat de utilaj greu le avea către CJ. 

Pentru moment, nu există niciun plan în legătură cu acest imobil uriaş. Şefii CJ au invocat de mai multe ori „crearea de infrastructură suport astfel încât investitorii să-şi poată implementa în termenul cel mai scurt planurile de afaceri”. „Ne asumăm identificarea soluţiilor în vederea refuncţionalizării acestui obiectiv şi integrarea acestuia în circuitul economico-social judeţean, preîntâmpinând astfel dezmembrarea lui, obiectiv care în decursul timpului a asigurat creştere economică judeţului Iaşi”, se arată în adresa trimisă Autorităţii pentru preluarea în proprietate a celor 61 de hectare.

Fostul Combinat de Utilaj Greu și una din fostele halde de zgură și alte deșeuri (în prim-plan) neasumate de autoritățile statului

Construcţiile aflate pe acest teren au găzduit cu ani în urmă secţiile Forjă grea, Mecano-sudură, Oţelărie electrică, Tratamente tehnice secundare, Turnătoria de oţel, Utilaj tehnologic complex greu, Modelărie, dar includ şi halda de zgură „Ciurea” şi fosta gospodărie de apă.

„La momentul actual, paza obiectivului este asigurată de 8 posturi fixe şi 2 mobile cu un număr de 32 de agenţi la posturite fixe şi 4 agenţi ta posturile mobile”, precizează, la rândul ei, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Hotărârea adoptată de plenul CJ arată şi că administraţia centrală de la Bucureşti a „dormit” în tot acest timp, respectiv de la solicitarea ieşenilor de acum un an şi jumătate de a aproba trecerea terenului şi fostelor hale. Astfel, până să vină şi hotărârea de guvern, paza va fi decontată de către Autoritate.

Amintim că şi Primăria Iaşi a primit o „felie” din FORTUS, respectiv 27,5 hectare. Consilierii locali au aprobat asta încă din noiembrie 2021, dar, la fel ca şi „moştenirea” ajunsă la CJ, încă nu s-a făcut nimic cu terenul şi halele preluate. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii