Gunoiul ieşenilor: faţă de acum 10 ani aruncăm cu 50% mai mult. Cum şi unde scăpăm de deşeurile periculoase?

marți, 19 septembrie 2023, 01:50
3 MIN
 Gunoiul ieşenilor: faţă de acum 10 ani aruncăm cu 50% mai mult. Cum şi unde scăpăm de deşeurile periculoase?

Potrivit Planului judeţean de gestionare a deşeurilor în perioada 2020-2025, adoptat de Consiliul Judeţean la începutul anului 2021, ieşenii au aruncat la gunoi în 2019 o cantitate cu 50 la sută mai mare decât în 2013, aproximativ 234 de mii de tone.

În schimb, o cincime din această cantitate o reprezintă deşeurile reciclabile – care în 2013 nu însemna nici 3 la sută din tot ce ajungea „la groapă”. Anul trecut, o treime din cantitate a ajuns în depozitul ecologic, peste 60 la sută mergând la reciclare-procesare. Ţinta este 10 la sută de depozitat în celulele subterane de la Ţuţora.

Cititi si: Reportaj – Pe urmele miilor de tone de gunoi. 170 de oameni sortează zi de zi, în schimburi, tot ce aruncă ieşeni de-a valma. Ce „grozăvii” găsesc uneori?

Însă dincolo de colectarea selectivă a deşeurilor, asigurarea spaţiilor şi fixarea unui calendar precum şi informarea populaţiei în acest sens, „autorităţile administraţiei publice locale asigură şi răspund pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor, inclusiv a deşeurilor menajere periculoase, potrivit prevederilor legale în vigoare”. Este articolul 60 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 92/ 2021 privind regimul deşeurilor. Lista deşeurilor considerate periculoase o găsim în Ghidul de reciclare al Centrului Municipal de Colectare Iaşi.

Ştiţi unde funcţionează Centrul Municipal de Colectare?

„În fiecare an, cantităţi mari de deşeuri periculoase sunt aruncate într-o manieră defectuoasă. Printre aceste deşeuri se numără produse ce conţin uleiuri, vopseluri, adezivi, baiţuri şi solvenţi. eşeurile periculoase care ajung în mediul înconjurător reprezintă un pericol pentru oameni, animale şi plante. Gospodăriile private pot preda gratuit aceste deşeuri la Centrul Municipal de Colectare Iaşi”, menţionează ghidul afişat pe pagina de internet a societăţii ieşene de salubrizare.

Documentul precizează care sunt aceste deşeuri pe care ieşenii, persoane fizice, le pot aduce la centrul de colectare din stradela Grădinari: pe lângă vopsea şi solvenţi, spray-uri (inclusiv recipienţii goi), baterii de maşină şi toate tipurile de baterii portabile, extinctoare, siguranţe, termometre, azbest, pesticide şi fertilizanţi, ulei.

Cât priveşte medicamentele nefolosite şi/sau expirate şi materialele de uz sanitar precum seringile, acestea trebuie predate la farmacii. A existat şi o campanie publică organizată timp de o săptămână la sfârşitul anului trecut. Nu toate farmaciile primesc astfel de materiale, dar, de exemplu, cele din reţeaua Catena acceptă inclusiv perfuzabilele expirate. O altă posibilitate de colectare este oferită de cabinetele medicilor de familie.

Cititi si: De ce sunt tot mai multe incendii la Ţutora? Depozitul este aproape plin, iar biogazul se aprinde din senin

Alternativa pentru toate aceste deşeuri periculoase este o societate comercială, Demeco, dar ea funcţionează doar pentru persoane juridice, respectiv societăţi comerciale şi instituţii.

Anvelopele uzate pot fi predate la service-urile unde vi le montează pe cele noi, eventual contra câţiva lei. La fel şi uleiul de motor. Bateria auto veche rămâne de regulă la magazinul de unde provine cea nouă sau, eventual, o puteţi duce la Centrul Municipal care funcţionează în stradela Grădinari. Dar ce facem cu extinctorul din maşină care, din fericire, a rămas nefolosit şi a ieşit din perioada de garanţie? De la acelaşi Centru Municipal am aflat că astfel de stingătoare pot fi aduse tot la ei. Răspunsul primit la telefon confirmă recenziile de pe internet favorabile activităţii CMCI, dintre care multe remarcă amabilitatea angajaţilor de acolo.

De la deşeuri periculoase, la cele voluminoase

O aplicaţie depusă de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) pentru finanţare PNRR vizează funcţionarea unor centre de aport voluntar pentru un alt tip de deşeuri – inerte, cum sunt materialele de construcţii, şi voluminoase. Potrivit directorului ADIS, Răzvan Gheorghiu, este vorba de aproximativ 20 de asemenea centre în tot judeţul. Acum, sunt campanii trimestriale de colectare a obiectelor voluminoase, cum e mobilierul vechi, de exemplu, dar, odată deschise centrele de aport voluntar, cetăţenii vor putea merge oricând să depoziteze astfel de deşeuri. 

Comentarii