Iaşi: Ce este Diazinolul, substanţa cu care au fost spălate pe cap fetiţele din Lungani

marți, 16 ianuarie 2024, 18:51
1 MIN
 Iaşi: Ce este Diazinolul, substanţa cu care au fost spălate pe cap fetiţele din Lungani

Cele două fetițe intoxicate la Lungani sunt în stare extrem de gravă la Spitalul de Copii din Iaşi: cea de 4 ani este intubată, iar cea de trei ani a fost resuscitată timp de 30 de minute de medicii de pe ambulanță.

Conform primelor constatări de la spital, au fost expuse la Diazinon, un insecticid antiparazitar folosit pe cai, oi sau porci. Medicii spun însă că nu e clar dacă au fost spălate pe cap, dacă au inhalat vaporii sau dacă au băut otrava.

„Două fetițe au fost aduse cu stare generală extrem de gravă în urma expunerii la o substanță toxică de tip organosfosforat – Diazinon. Nu avem date dacă s-a stropit în casă și au inhalat, dacă au ingerat sau dacă au fost spălate de părinți la nivelul tegumentelor. Fetița în vârstă de patru ani, găsită în stare generală gravă, a fost intubată, s-a început administrarea antidotului. Fetița în vârstă de trei ani a fost găsită în stare de stop cardiorespirator de echipajul de ambulanță, a fost începută resuscitarea, ulterior, după 30 de minute, prezenta activitate cardiacă”, a declarat dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii din Iași.

Ambele paciente au ajuns în Urgențe în stare extrem de gravă, au fost decontaminate, primesc în continuare antidot și vor fi internate în serviciul Toxicologie. Medicii spun că prognosticul este extrem de rezervat în ambele cazuri.

Comentarii