Iată decanii educaţiei ieşene! Momente emoţionante la final de carieră în învăţământ, ieri, la Iaşi

vineri, 06 octombrie 2023, 01:50
6 MIN
 Iată decanii educaţiei ieşene! Momente emoţionante la final de carieră în învăţământ, ieri, la Iaşi

Aproximativ 100 de pensionari din învăţământul preuniversitar ieşean au celebrat finalul carierei lor la o ceremonie specială care a avut loc joi, 5 octombrie 2023, la Prefectura Iaşi. Cu cel puţin 40 de ani de experienţă în sistemul educaţional, aceştia au fost răsplătiţi cu aprecieri şi surprize pregătite de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP).

 

„Este un eveniment prin care dorim să omagiem activitatea angajaţilor din învăţământ, activitate pusă în slujba elevilor, părinţilor şi, nu în ultimul rând, a societăţii. Suntem cei care au iniţiat această sărbătoare, deoarece în anul 2014 am ajuns la concluzia că acest moment al finalului unei cariere importante pentru societate nu este suficient de bine marcat nici de către autorităţi, nici de către sindicate sau alte instituţii”, a declarat Preşedintele USLIP Iaşi, Laviniu Adrian Lăcustă.

„Decanul pensionarilor”

Preşedintele USLIP a început festivitatea printr-o scurtă istorisire a faptelor din ultimii 18 ani, fapte în care a fost implicată direct Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar, reamintindu-le celor prezenţi că datorită luptei şi unităţii din sindicat au putut obţine „respectul societăţii şi autorităţilor”.

Printre autorităţile prezente la festivitatea destinată pensionarilor din învăţământul preuniversitar din anul 2023 s-au numărat Prefectul judeţului Iaşi – Bogdan Cojocaru, Vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Sorin Afloarei, Primarul Municipiului Iaşi – Mihai Chirica şi Inspectorul Şcolar General – Luciana Antoci.

Printr-un joc de strigare a anilor de naştere, începând cu 1950, aceştia au identificat care este „decanul pensionarilor” promoţiei 2023 prezent în sala de la Prefectură. Învingătorul a fost Viorel Câtea, născut în anul 1954. Acesta a fost învăţător la Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” şi a lucrat 49 de ani în învăţământ.

 

Educator şi învăţător sau profesor?

În cadrul festivităţii, a existat un moment în care educatorii şi învăţătorii au fost puşi în balanţă cu profesorii. O profesoară de limba latină de la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” a fost cea care a afirmat „chiar dacă sunt profesoară, pot spune că învăţătorii şi educatorii sunt superiori profesorilor”.

Inspectorul Şcolar General a venit cu o lămurire: „Educatorii şi învăţătorii nu sunt superiori profesorilor, inferiori nici atât, cât despre egalitate nici nu poate fi vorba, pentru că ei reprezintă o categorie cu totul aparte. Lucrează cu cea mai sensibilă grupă de vârstă din şcolile şi grădiniţele noastre şi construiesc competenţe care dacă nu s-au aşezat la timp în dezvoltarea copiilor, nu mai pot fi consolidate nicicând”, a menţionat Luciana Antoci.

 

Gânduri la final de carieră

Doina Baziluc are 65 de ani, a fost învăţătoare la Liceul Tehnologic „Victor Mihăilescu Craiu” din Belceşti şi spune că cei 44 de ani de carieră „au fost de vis”. „Dacă aş da timpul înapoi, aş alege aceeaşi meserie. Nu a fost uşor, dar cu dedicare şi cu dragoste pentru copii am trecut peste toate greutăţile. Am o singură părere de rău. În ultimii doi ani şcoala a fost modernizată şi a fost dotată cu toate cele necesare, iar acum, când totul este frumos, eu trebuie să plec. Însă, cred că este bine ca atunci când nu mai poţi, să pleci cu fruntea sus, iar eu m-am gândit că este timpul să plec cu un an mai repede”, a declarat aceasta pentru „Ziarul de Iaşi”.

 

Cu o carieră de 42 de ani ca maistru instructor, Dumitru Clim spune că nimic nu se compară cu respectul pe care ştie că l-a câştigat în faţa elevilor săi. Are 65 de ani, iar activitatea şi-a desfăşurat-o la mai multe unităţi de învăţământ, ultima dintre acestea fiind Şcoala Gimnazială „B.P. Haşdeu” Iaşi. „Au fost ani frumoşi, dar şi cu unele greutăţi. Cel mai frumos moment din cariera mea a fost când am intrat în prima zi în calitate de maistru instructor, când am fost în faţa elevilor. Apoi, m-am reîntâlnit cu ei pe stradă şi m-au recunoscut, mi-au purtat respect pentru ceea ce am făcut cu ei”, a menţionat Dumitru Clim.

 

 

 

 

Elena Burdun are 63 de ani şi a fost învăţătoare la Şcoala Gimnazială Glodenii Gândului din comuna Ţibăneşti. În cei 43 de ani de carieră, foştii elevi şi-au dorit ca ai lor copii să înveţe tot în clasa sa, iar acest lucru a făcut-o să se simtă deosebită, explică învăţătoarea. „Au fost ani buni şi ani răi, cu evenimente plăcute şi neplăcute, dar a fost o viaţă plină. Eu sunt mulţumită că am reuşit să duc mai departe atâtea generaţii. Am avut 10 generaţii şi încă o jumătate”, a povestit Elena Burdun.

 

Academia pensionarilor

Academia seniorilor din Educaţie a fost una din ideile lansate de Primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, în timpul discursului său. „Vorbim de o Academie a seniorilor din Educaţie, prin care noi, Primăria Municipiului Iaşi, pe bază de voluntariat susţinut, să încercăm să găsim continuarea activităţii profesionale, pe care sistemul educativ nu mai poate să o facă din motive administrative. Va fi continuarea actului educativ cu cei care au nevoie de ajutor în continuare. Nu mă refer doar la elevi, ci şi la tânăra generaţie de profesori, care au nevoie să dobândească abilităţi superioare în actul pedagogic, dar şi la părinţi, care trebuie să reînceapă să se comporte cu profesorii aşa cum trebuie. Astfel, vrem să încercăm să facem Academia seniorilor din Educaţie pe învăţământ preşcolar, preuniversitar şi învăţământ superior, pe specialităţi, pe bază de voluntariat, în săli puse la dispoziţie de Primărie. Aceasta ar reprezenta găsirea unor soluţii de a ţine generaţiile de profesori pensionari activi în tot felul de acţiuni, fie ele de voluntariat sau plătite”, a spus Primarul Mihai Chirica.

Inspectorul Şcolar General, Luciana Antoci, a rezonat cu ideea Primarului de a înfiinţa o academie a seniorilor. „Sunt întru totul consonantă cu propunerea domnului Primar şi mă gândesc cât de bine aţi şti dumneavoastră să lucraţi nu numai cu elevii, în proces de voluntariat, ci mai ales cu dascălii tineri, şi chiar cu părinţii. Segementul de care avem nevoie foarte mult astăzi în Educaţie este al părinţilor, care se simt dezarmaţi în faţa unei generaţii de copii marcată fundamental de expunerea neîngrădită la mijloacele electronice, accesul necontrolat pe reţelele de socializare”, le-a transmis Luciana Antoci pensionarilor prezenţi la ceremonie.

Tombola cărţilor

Momentul de final al festivităţii de celebrare a finalului de carieră a fost reprezentat de o tombolă a cărţilor. Atât autorităţile prezente, cât şi pensionarii au extras câte un bilet cu un număr aferent unei cărţi pregătite de USLIP Iaşi. Astfel, fiecare participant la ceremonia de la Prefectură a primit câte o carte.

Inspectorul Şcolar General, Luciana Antoci, i-a înmânat cartea primită fostei sale educatoare, prezentă în sală la festivitatea dedicată pensionarilor din învăţământ.

 

Ceremoniile dedicate pensionarilor ieşeni din învăţământul preuniversitar se derulează din anul 2014, aceasta fiind cea de-a opta întâlnire fizică, întrucât în anii 2020 şi 2021, din cauza pandemiei, evenimentul nu a avut loc. Este un proiect unic în şcoala românească, întrucât nu mai există sindicate care să iniţieze şi să continue desfăşurarea unor astfel de momente de onorare şi de preţuire a dascălilor.

Comentarii