Iată imaginea care arată cum se fac la Iaşi proiectele de anvergură! Lucru făcut în bătaie de joc

miercuri, 02 august 2023, 01:50
3 MIN
 Iată imaginea care arată cum se fac la Iaşi proiectele de anvergură! Lucru făcut în bătaie de joc

Această staţie de autobuz din Breazu aminteşte de întârzierile uriaşe pe Axa rutieră Iaşi-Suceava, dar şi de deficienţele noului Program de Transport Public Judeţean care au dus la suspendarea lui.

 

Primul lot al celebrei Axe rutiere Iaşi-Suceava, proiect care trebuia să fie realizat până la sfârşitul anului 2021, încă mai face mici progrese şi în ziua de azi. Termenul de lucrări a fost prelungit succesiv, fără ca firma de construcţii să fie penalizată în vreun fel. Dimpotrivă, Alpenside, care a câştigat licitaţia în 2019 pentru primele două loturi ieşene ale Axei, a primit şi bani în plus din bugetul propriu al Consiliului Judeţean sub diverse motive, de la lucrări neprevăzute până la creşterea preţurilor materialelor.

O imagine publicată de o locuitoare din Rediu pe un grup local de pe Facebook arată una dintre realizările recente ale constructorului: montarea parapetelui în dreptul unei staţii de autobuz de pe traseul judeţean/ metropolitan de transport public. Este vorba de staţia de la ieşirea din Breazu spre Iaşi, despre care autoarea fotografiei îi avertizează pe călători că „trebuie sa facă sărituri peste obstacol sau să meargă târâş„. „Foarte inteligenţi cei care fac drumul, dar şi cei care nu au văzut lucrarea făcută de vreo două săptămâni”, mai scrie ea în comentariul aprobat de mai mulţi localnici în replicile de sub imagine. Aceştia au amintit că terenul în zonă este instabil de mai mulţi ani – deficienţă pe care ar trebui să o fi rezolvat modernizarea DJ 282 de pe traseul Axei Iaşi-Suceava.

CITEȘTE ȘI: Aleşii judeţului s-au încăierat pe Axa Iaşi-Suceava. Cum s-a ajuns de la cheltuieli de 12 milioane la circa 150?

Ulterior, indicatorul pentru staţie a fost scos de acolo, răspunsul Asociaţiei de Transport Metropolitan fiind că semnul a fost montat înainte de amplasarea balustradei – cum de altfel se şi vede pe imaginile Google Maps. Potrivit asociaţiei, Primăria Rediu ar urma să stabilească un nou loc de oprire pentru mijloacele de transport public, dar nu am primit niciun răspuns de aici.

Pe de altă parte, tocmai s-a împlinit un an de când Programul de Transport Judeţean a fost adoptat de CJ şi nici până azi nu a fost aplicat. Cu toate că în şedinţa de plen de la sfârşitul lunii iulie 2022 au fost prezentate public mai multe observaţii asupra problemelor din proiectul de program, consilierii liberali au impus adoptarea hotărârii de CJ, doar pentru ca aplicarea acesteia să fie anulată câteva luni mai târziu în instanţă. În aceeaşi situaţie se află şi azi.
În plenul CJ a fost menţionată atunci şi necesitatea amenajării staţiilor pentru pasageri, care acum au „în dotare” doar indicatorul – precum cea din Breazu – sau, în cel mai bun caz, o copertină. Mai mult, cursele judeţene ar trebui să se oprească la intrările în municipiul Iaşi, în staţii intermediare, şi să nu mai intre în oraş. Însă, cu excepţia Rondului Ţuţora, înnoit doar pentru că a fost înlocuită linia de tramvai şi reparat bd. Virgil Săhleanu, nicio altă staţie-capăt nu a primit până acum măcar o bancă în plus.

CITEȘTE ȘI: Programul de transport judeţean rămâne în parcare, dar CJ plăteşte taxa de staţionare. Toate licenţele expiră peste 10 zile

FOTO: Între timp, indicatorul a dispărut, dar primarul Rediului spune că îl va monta înapoi după ce va primi acordul să demonteze o parte a parapetelui. „Nu există alt loc de amenajare a unei noi stații”, ne-a spus Ciprian Grosu.

Comentarii