Ieşenii din blocurile turn din Piaţa Unirii au câştigat lupta cu Primăria

joi, 14 octombrie 2021, 02:01
2 MIN

Municipalitatea le imputa acestora faptul că s-a ratat un proiect european de reabilitare termică. Instanţa a decis că Primăria este de vină.

Locatarii celor trei blocuri din Piaţa Unirii reabilitate termic de Primărie au câştigat definitiv războiul cu municipalitatea. Primăria încercase să impute celor trei asociaţii suma plătită în plus din cauza întârzierii proiectului. Ultima bătălie a războiului s-a derulat în faţa magistraţilor Curţii de Apel, care au respins ca inadmisibil recursul municipalităţii împotriva sentinţei iniţiale.

În 2012, Primăria a obţinut finanţare europeană pentru reabilitarea termică a celor trei blocuri din apropierea librăriei „Junimea“. Locatarii urmau să contribuie cu 20% din cheltuielile eligibile şi cu 50% din cele neeligibile, respectiv cu 40% din valoarea totală a proiectului. În medie, fiecare familie urma să achite câte 2.600 de lei.

Proiectul s-a derulat însă cu numeroase întârzieri, de la faza de redactare, până la licitaţii şi execuţia propriu-zisă a lucrărilor. Au fost necesare şi lucrări suplimentare de consolidare, iar termenul asumat pentru încheierea lucrărilor nu a mai fost respectat. Ca urmare, cheltuielile iniţial eligibile au devenit neeligibile, iar municipalitatea a cerut locatarilor să plătească diferenţa de 235.000 lei, ajungându-se la o medie de 4.000 de lei de familie.

Cele trei asociaţii au cerut Judecătoriei să constate că întârzierea lucrărilor se datorează Primăriei, locatarii nefiind responsabili de costurile suplimentare. Acţiunea a fost respinsă, iar în 2019 municipalitatea a cerut ca aceste costuri să revină locatarilor. În plus, municipalitatea a cerut şi calcularea de penalităţi pentru întârziere.

În două rânduri, la Judecătorie şi Tribunal, locatarii au avut câştig de cauză, acţiunea fiind respinsă de magistraţi. Sentinţa dată marţi de Curtea de Apel a confirmat opinia magistraţilor Judecătoriei şi Tribu­nalului, cei 235.000 de lei cheltuiţi suplimentar rămânând în sarcina municipalităţii. Sentinţa este definitivă, nemaiexistând nicio cale ordinară de atac.

Comentarii