În Parcul Copou, expoziţie despre regizori interbelici de la Teatrul Naţional din Iaşi

sâmbătă, 01 octombrie 2022, 01:50
1 MIN
 În Parcul Copou, expoziţie despre regizori interbelici de la Teatrul Naţional din Iaşi

Muzeul Național al Literaturii Române din Iași organizează expoziția „Experimente regizorale” la Colecția „Istoria teatrului românesc”, de la Muzeul „Mihai Eminescu”, din Parcul Copou. Poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00, până pe 15 ianuarie 2023, la Muzeul „Mihai Eminescu”.

Expoziția aduce în fața vizitatorilor manuscrise, fotografii, programe, artă plastică și realizările a trei personalități marcante ale scenei Teatrului Național de la Iași: Ion Aurel Maican, Ion Sava și George Mihail Zamfirescu.

Până în anul 1928, pe scena Teatrului Național din Iași, direcția de scenă și regia spectacolelor erau realizate doar de actorii care își asumau acest demers. Odată cu angajarea lui Ion Aurel Maican și a lui Ion Sava, spectacolele de la Iași erau unele dintre cele mai valoroase din teatrele românești. Acestora li se alătură George Mihail Zamfirescu, iar acest trio excepțional, a realizat, după cum se notează în istoria teatrului, spectacole perfecte, explică organizatorii.

Regizorul Aurel Ion Maican a avut un rol esenţial în dezvoltarea teatrului românesc prin activitate scenică, demersuri teoretice şi publicistice conectate la curentele europene din perioada interbelică.  Regizorul, scenograful, pictorul, caricaturistul și dramaturgul Ion Sava a fost angajat ca asistent de regie la Teatrul Național din Iași. George Mihail Zamfirescu a fost conducător de companii teatrale, poet, scriitor român, romancier și dramaturg, director de scenă la Teatrul Național din Iași, unde a regizat 25 de piese. 

Comentarii