Încă o boacănă în Copou. Nici pe ultima clasată n-am reuşit s-o batem!

Politehnica Iaşi – FC Botoşani 1-1 (0-0), în etapa a IX-a a Ligii I de fotbal

marți, 19 septembrie 2023, 01:50
5 MIN
 Încă o boacănă în Copou. Nici pe ultima clasată n-am reuşit s-o batem!

Iaşi: Lung – Martac, Ilie, Samayoa, Ispas (’88 Ştefanovici) – Marchioni, Bordeianu (’46 Ciobanu) – Gheorghiţă (’88 Buş), Roman, R. Ion (’57 Luis Phelipe) – Vojtus (’46 Harrison). Antrenor: Leo Grozavu.

Botoşani: Ducan – Friday Adams, Pius, Şeroni, Ţigănaşu – G. David (’31 Cărăuşu), Dican, Florescu – N’Goma (’87 Zabou), Ilicic (’68 R. Benzar), Pinson (’68 Cioiu). Antrenor: Dan Alexa.

Cartonaşe galbene: David (’14), Pius (’71).

Arbitri: Ionuţ Coza; Florin Neacşu, Mihăiţă Necula.

0-1, min. 47: Şeroni a reluat de lângă Ilie, de la 9 metri, după o centrare venită dintr-un corner de pe stânga executat de Florescu;

1-1, min. 69: Gheorghiţă a reluat de la 6 metri, cu poarta goală, după o centrare prin faţa porţii trimisă de pe stânga de Ispas.

Poli a avut aseară un culoar excelent în tentativa de a-şi mai împăca suporterii, supăraţi de faptul că în acest sezon văzuseră în Copou doar înfrângeri ale favoriţilor, care se clasau pe locul XV, penultimul al clasamentului, după opt runde. Asta pentru că Politehnica a avut un obstacol insignifiant în tentativa de a sparge gheaţa pe teren propriu, FC Botoşani, cea mai slabă echipă din campionat, clasată pe ultimul loc după un start fără victorie. În plus, oaspeţii, conduşi de un antrenor fără o performanţă notabilă în prima ligă, erau şi într-o severă criză de efectiv, nu mai puţin de opt (!) piese importante fiind indisponibile: Mailat, Petro, Sadiku, Sekou Camara, Dragu şi Mutombo sunt accidentaţi, ultimul intrând pe această listă cu puţin timp înainte de meci, iar Drole şi Olinga au fost suspendaţi. Iar dacă mai amintim de discursurile optimiste ale gazdelor legate de creşterea nivelului de exprimare a echipei după al patrulea cantonament al sezonului, nu puţină lume aştepta un galop de sănătate al Politehnicii.

Socoteala de pe hârtie nu s-a potrivit cu cea de pe gazon. Poli nu a fost în stare să bată nici lanterna clasamentului, ba, mai mult, oaspeţii au avut momente importante în care puteau să încline balanţa definitiv în favoarea lor şi să câştige! Până la urmă a fost egal, un rezultat oarecum echitabil după aspectul jocului, care a anulat posibilitatea Iaşului de a urca pe XII sau chiar pe XI, adică în afara zonei roşii a clasamentului.

Problemele gazdelor s-au văzut încă din prima repriză, care a fost echilibrată, inclusiv la statistică (2-2 la şuturi pe poartă, 2-2 la şuturi în afara porţii, 6-4 la cornere), pe un fond cenuşiu. Iaşi nu a fost în stare să-şi creeze vreo ocazie importantă, plusul la cornere al ieşenilor fiind anulat de gradul mai ridicat de periculozitate al încercărilor botoşănenilor, lovitura de cap a lui Şeroni (’33) şi şuturile lui Adams (’34) şi N’Goma (’42) dând ceva frisoane.

La două minute după pauză Politehnica a confirmat faptul că nu a pregătit corespunzător fazele fixe, Şeroni înscriind ca la antrenament. Ieşenii au picat şi s-au trezit abia în minutul 62, când au obţinut primul corner, care a generat primele încercări, semnate cu capul, de Ilie (portarul a respins) şi Samayoa – pe lângă poartă. Imediat, gazdelor le-a trecut glonţul pe la ureche. De două ori. În minutul 64, reuşita lui Pinson a fost anulată pentru un ofsaid al debutantului Ilicic, iar peste trei minute, acelaşi Pinson a trimis pe lângă poartă din lateral stânga. Iaşul a avut apoi un sprint de câteva minute, care a adus golul egalizator, semnat de Gheorghiţă. Pentru ca un punct să rămână în Copou a fost însă nevoie de intervenţia inspirată a lui Lung la şutul-centrare trimis de Florescu în minutul 83.

Astfel, chiar dacă şi actul doi a fost echilibrat statistic (2-2 la şuturi pe poartă, 2-1 la şuturi în afara porţii, 2-3 la cornere), mai nemulţumiţi că a fost egal au fost botoşănenii, lucru ruşinos pentru mult prea răsfăţata echipă ieşeană.

Grozavu e mulţumit că echipa a legat două meciuri fără înfrângere, alba-neagra cu Harrison

  • Ezitările la Poli capătă noi accente comice. După ce a primit prelungirea contractului în vară, apoi a fost scos de pe lista A şi pus pe lista de transferări, Harrison a revenit la Poli, britanicul jucând în repriza secundă.
  • În afara lotului gazdelor au rămas Jankov, care e şi el pus pe lista de transferări, Belu, Tincu, Vaşvari, Itu, Hrib şi Farcaş. Rezerve neutilizate au fost Ailenei, Jatoba, Katanec şi Dumitru.
  • Chiar dacă golul lui Pinson nu a fost validat, pe tabela de marcaj a arenei din Copou scorul a arătat mult timp 0-2!
  • Antrenorul de portari al oaspeţilor, Alin Bordeanu, fratele fostului jucător ieşean Valeriu şi Leo Grozavu au fost avertizaţi.
  • Duelul galeriilor a fost câştigat de oaspeţi prin neprezentare, ultraşii Iaşului protestând în continuare pentru faptul că ultima legătură cu echipa de tradiţie a Iaşului a fost ruptă înainte de startul sezonului, când s-a renunţat la sigla veche.
  • Deşi a spus că rezultatul a fost echitabil şi s-a arătat nemulţumit de multe momente de joc, antrenorul gazdelor a fost mulţumit de faptul că echipa a legat două meciuri fără înfrângere. Iată câteva dintre declaraţiile tehnicianului: „Rezultatul a fost, probabil, echitabil, am făcut multe greşeli. Au fost câteva contraatacuri tăioase ale Botoşaniului, au fost periculoşi la fazele fixe. De altfel, aşa am şi luat gol, inadmisibil, după un corner. Avem străini care nu ştiu ce înseamnă Liga I, avem români care nu au ritm, pentru noi orice partidă e dificilă. Ne-am precipitat în ultima treime, am produs prea puţin pe fază de atac. Nu-s nemulţumit de rezultat, am legat două meciuri fără înfrângere”.

Dan Alexa: „Am avut foarte multe absenţe, însă am avut atitudine bună. Au fost şi momente mai puţin reuşite, mai ales în prima repriză, dar şi momente bune. Am suferit pe final, dar de asta am nevoie, de jucători care să sufere. Trebuie să avem aceeaşi atitudine în continuare”.

Comentarii