INCALIFICABIL!!! Bolnavii se zbat în ambulanțe, 100 de paturi stau goale la Lețcani

marți, 05 octombrie 2021, 02:02
5 MIN
 INCALIFICABIL!!!  Bolnavii se zbat în ambulanțe, 100 de paturi stau goale la Lețcani

În timp ce bolnavii de Covid sunt trataţi în ambulanţe sau zac pe holuri, "predarea" spitalului de la Leţcani continuă la nesfârşit. De fapt, se pare că se trage de timp birocratic pentru a fi ascunse alte probleme mai grave: lipsa unui management coerent, lipsa personalului, dar şi lipsuri tehnice care ar fi putut fi rezolvate în timpul verii. "Ziarul de Iaşi" are opt întrebări pentru şefii administraţiei locale şi reţelei sanitare, impresia fiind că toţi s-au spălat pe mâni, pasând responsabilităţile de la o instituţie la alta

Complexul medical modular amplasat la ieşirea din Leţcani spre Podu Iloaiei încă nu poate să primească pacienţi. "Spitalul de la Leţcani este în continuare în probe. Urmează ca un specialist de la Institutul Regional de Oncologie să verifice aparatele medicale care au fost puse la probe şi dacă au mers în parametri normali. Am înţeles că urmează să fie achiziţionaţi senzori pentru măsurarea concentraţiei de oxigen pentru a evita un alt risc major pe care îl cunoaştem. Şi aşteptăm să vină stocatorul de oxigen. Probabil că, în cursul săptămânii viitoare, cu sprijinul CJ şi al Instituţiei Prefectului Iaşi, vom reuşi să-l operaţionalizăm", a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Deţinătorul spitalului mobil, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest – în care sunt reprezentate toate cele şase consilii judeţene din Regiunea de Nord-Est – a finalizat inventarul complexului şi derulează acum procedura de predare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean (VEZI AICI). Deşi, cu câteva zile în urmă, directorul Euronest declara că spitalul ar putea fi funcţional din punct de vedere tehnic pe 4 octombrie, ieri, Alina Popa nu a mai avansat niciun termen. Decizia va fi luată de ISU, inclusiv în privinţa personalului medical, ne-a spus ea.

"Nu depinde numai de noi", ne-a declarat ieri, la rândul lui, col. Ionuţ Grădinaru, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi. Pe 22 septembrie, un medic de la ISU a pus în funcţiune echipamentele medicale, iar cu două zile înainte a fost pornit sistemul de încălzire. "Sunt pregătite 10 saloane cu câte 8 paturi fiecare, aşteptăm doar să terminăm probele", ne spunea Alina Popa cu o săptămână în urmă.

La mijlocul lunii iulie, după jumătate de an în care spitalul mobil a stat închis, consilierii judeţeni s-au declarat de acord cu trecerea complexului de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva", aflat în subordinea CJ, în administrarea ISU. Predarea lui înapoi către Euronest s-a încheiat abia la jumătatea lunii trecute

"Activitatea spitalului modular a fost sistată în momentul în care corpul de control al ministrului Sănătăţii a identificat un număr de peste 20 de neconformităţi", a amintit Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, în cadrul căruia complexul de la Leţcani a funcţionat ca anexă exterioară destinată exclusiv tratamentului pacienţilor cu Covid-19.

Citește și: Domnilor Alexe și Arafat, iată cum ucide birocrația la Iași! Zeci de paturi ATI stau nefolosite!

"În momentul de faţă, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase nu mai are niciun fel de implicare în administrarea şi gestionarea Spitalului Leţcani, nu avem în derulare niciun contract, de niciun fel cu proprietarul, Asociaţia Euronest, şi nici nu vom mai avea. Spitalul modular poate fi preluat de orice unitate sanitară care are contract cu Casă Judeţeană de Asigurări de Sănătate", a explicat directorul Florin Roşu. "În momentul operaţionalizării spitalului mobil, personalul medical şi non-medical care va deservi secţia exterioară va face parte din cel existent în spitalele non-COVID (deci, nu SBI) – ar fi un non-sens ca prin contabilitatea spitalului să treacă facturi a unei entităţi străine", a mai spus el.

Foaia de observaţii a spitalului "bolnav"

Achiziţionat în anul electoral 2020 contra unei sume de aproape 11 milioane de euro, spitalul mobil are peste o sută de paturi, mai mult de jumătate fiind dotate cu ventilatoare pulmonare. Dar complexul a intrat mai întâi în febra campaniilor electorale, prelungită apoi cu convalescenţa alegerilor. Deschis în preajma alegerilor locale, complexul a fost închis trei luni mai târziu, imediat după cele parlamentare. În acest timp, autorităţile au invocat mereu "greaua moştenire" concretizată de fapt într-un spital fabricat şi furnizat sub emblema NATO. Complexul medical de război nu a putut fi făcut funcţional la Iaşi pe timp de pace. Mai mult, recuperarea investiţiei din fonduri europene alocate exact pentru astfel de achiziţii pare să fi fost ocolită cu grijă de regimul instalat la Bucureşti, deşi armata, ISU, spitale şi administraţii locale au fost trecute pe lista solicitanţilor. Nu şi asociaţii precum Euronest. Acum, cu banii blocaţi într-un complex medical încă inaccesibil lor, ieşenii – pacienţi şi medici deopotrivă – înfruntă un val pandemic mai aprig ca oricând.

Spitalul Mobil Leţcani: întrebările la care trebuie să răspundă autorităţile

Sunt întrebări ce încă nu au un răspuns public, deşi acesta ar fi trebuit cunoscut deja de toată lumea

1. Este posibil un management al spitalului cu autoritate asupra factorilor locali (spitale etc.)?

2. În ce măsură poate fi gestionată unitatea medicală în forma actuală (cea în care a funcţionat şi anterior închiderii)?

3. Cât de gravă este problema găsirii personalului, în condiţiile în care spitalele abia fac faţă solicitărilor proprii actuale?

4. În ce măsură poate fi adus personal din zona Moldovei care să lucreze aici şi cine va gestiona acest lucru?

5. Dacă vor persista problemele, Spitalul Mobil poate fi "dezmembrat" provizoriu şi împărţit între alte unităţi sanitare, în sensul ca module sau paturi ATI să fie alocate altor spitale funcţionale care duc lipsă de astfel de dotări?

6. Problema stocatorului s-a rezolvat sau nu?

7. Instalaţia electrică este în acest moment funcţională, aşa încât să facă faţă şi solicitărilor medicale, şi celor legate de frigul din lunile următoare?

8. De ce au durat atât de mult procedurile birocratice de predare-primire? (Radu MESNITA; Silvia CRAUS)

Comentarii