Incendierea şcolilor româneşti din Ucraina. Ambasada Rusiei vorbeşte cu tupeu despre drepturile minorităţilor

luni, 26 februarie 2018, 18:25
3 MIN
 Incendierea şcolilor româneşti din Ucraina. Ambasada Rusiei vorbeşte cu tupeu despre drepturile minorităţilor

In mod ironic (şi ipocrit), reprezentaţii Moscovei apără într-un comunicat drepturile minorităţilor şi vorbesc admirativ despre Comisia de la Veneţia.

Ambasada Rusiei la Bucureşti califică drept "încă un acces de paranoia anti-rusă la Kiev" informaţiile furnizate de SBU (serviciile de securitate ucrainene) conform cărora autorităţile de la Moscova ar fi plătit pentru incendierea a două şcoli româneşti din Cernăuţi, în cadrul unui plan de destabilizare a Ucrainei.

Într-o postare de pe contul de Facebook al ambasadei, intitulată "Încă un acces de paranoia anti-rusă la Kiev" şi precizându-se că este "comentariul Ambasadei Rusiei la Bucureşti", reprezentanţa diplomatică califică informaţia drept "falsă", susţinând totodată că, SBU, "după cum ştie bine toată lumea, are mai mult de 10 de ani de când este o instituţie controlată de către CIA în această ţară".

"În mod evident, confruntându-se cu un deficit de idei noi, urmaşii neo-nazişti de-a lui Bandera din Kiev au recurs din nou la minciuni provocatoare despre presupusul plan, urzit de servicii ruse speciale pentru a arunca în aer crucişătorul „Ucraina“, demult lăsat imobilizat pe chei şi ruginit, pentru a organiza atacuri asupra „Societăţii Culturii Maghiare din Transcarpatia“, şi, totodată, să şi incendieze vreo două şcoli cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi. Chiar şi Ministerul român de Externe nu a rămas deoparte şi şi-a exprimat "îngrijorarea cu privire la"… ", comentează ambasada, care apreciază că "obiectivele organizatorilor acestei provocări sunt evidente".

Reprezentanţii ambasadei susţin că regimul de la Kiev, cel ce suferă de „mania grandorii naţionale“ "ar dori să distragă atenţia vecinilor săi de la acea politică de ucrainizare forţată, pe care o urmăreşte în mod constant, şi care s-a manifestat cel mai viu prin adoptarea „Legii Educaţiei“ cu caracter discriminatoriu".

"Prevederile acestui document încalcă în mod deschis drepturile omului ale numeroaselor minorităţi naţionale din Ucraina, lipsindu-i pe copiii acestora de dreptul la educaţie în limba lor maternă, cu scopul de a schimba şi însăşi identitatea culturală în general. Nu este deloc de prisos să fie constatat, în acest context, că acel Kiev care „aspiră pentru Europa“, a ignorat cu mult succes comentariile Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, care a menţionat necesitatea unei ajustări majore ale legii menţionate anterior. Actuala provocare din partea SBU vizează, printre altele, şi prezentarea Rusiei drept inamicul comun, pentru a obţine de la Bucureşti, Budapesta şi Varşovia un refuz de a contracara împreună încălcarea masivă a drepturilor compatrioţilor lor în Ucraina, precum şi pentru a-i convinge că pe acestă temă nici nu este necesar să-şi readucă aminte de discriminarea limbii ruse, pe care o vorbeşte cea mai mare "minoritate naţională" a ţării", susţine reprezentanţa diplomatică.

În opinia ambasadei, "comportamentul autorităţilor ucrainene din ziua de astăzi, contribuind la diseminarea naţionalismul radical în ţară, cel care se exprimă din ce in ce mai des în forme de criminalitate şi de vandalism, este bine descris de proverbul românesc «Hoţul strigă: hoţu!»".

Serviciul ucrainean de securitate a evitat provocări, în regiunea Cernăuţi, din partea unor persoane pe care le acuză că au fost plătite de Rusia să incendieze două şcoli româneşti în Bucovina (sud-vest), potrivit serviciului de presă al SBU.

Comentarii