Încep lucrările, în sfârşit, pe ultimul lot al Axei Iaşi-Suceava? S-au pronunţat judecătorii

Curtea de Apel s-a pronunţat ieri asupra ultimei contestaţii depusă în procedura de atribuire a contractului.

joi, 16 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Încep lucrările, în sfârşit, pe ultimul lot al Axei Iaşi-Suceava? S-au pronunţat judecătorii

Instanţa a admis ieri plângerea formulată de cei de la Daroconstruct SRL, care, în asociere cu firma Rutador SRL, concurează pentru obţinerea contractului de construire a Lotului 3 al Axei rutiere Iaşi-Suceava. Compania de construcţii a atacat ultima decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care, la sesizarea asocierii Eky Route – Dimex 2000, a dispus luna trecută o reevaluare a ofertelor. Cei de la Eky Route au contestat, la rândul lor, decizia Consiliului Judeţean de a atribui contractul către Daroconstruct.

Licitaţia a fost lansată pe 1 Decembrie 2020, dar contestaţiile s-au ţinut lanţ până când în competiţie au rămas Eky Route şi Daroconstruct. Decizia de ieri a Curţii de Apel este definitivă, iar şansele de a contesta din nou decizia CJ sunt minime. Pe de altă parte, nici la Consiliul Judeţean nu se ştia ieri când va fi semnat contractul pentru Lotul 3. Aşa cum se întâmplă de regulă pe parcursul procedurilor de licitaţie contestate, trebuie mai întâi să ajungă comunicarea oficială de la instanţă.

Cititi si: Axa Iaşi-Suceava a “pocnit“ în alte două locuri: s-a interpus o mită de 40.000 de euro

Durata prevăzută pentru modernizarea celor 40,6 km de drum judeţean între Belceşti şi limita judeţului Suceava este de 2 ani. Însă lucrările estimate la 96 de milioane de lei trebuie să fie gata până pe 31 decembrie 2023, condiţie impusă pentru obţinerea finanţării europene (73 de milioane de euro pentru toţi cei 168 km, de la Iaşi la Suceava). O soluţie ar fi grăbirea de către executant a lucrărilor în aşa fel încât să fie consumate mai întâi fondurile nerambursabile.

Cititi si: Axa Iaşi-Suceava e ca şi funcţională: creează deja balamuc în trafic şi nemulţumiri ale localnicilor

Pe de altă parte, Lotul 3 se referă la un parcurs de drumuri judeţene cu mai puţine localităţi de traversat şi cu un relief mai puţin denivelat decât cele din primele două loturi.

Amintim că celelalte două loturi, atribuite la sfârşitul anului 2019 (Iaşi-Breazu-Horleşti-Movileni-Gropniţa, 29,6 km, respectiv Gropniţa-Focuri-Coarnele Caprei-Belceşti, 22 km), au fost câştigate de Alpenside, firmă intrată între timp în insolvenţă. Durata lucrărilor a fost prelungită până acum cu zece luni, până spre mijlocul toamnei, dar în ambele cazuri şantierul e aproape de finalizare.

Cititi si: Contractul de 18 milioane de euro de la CJ încă nu are stăpân: situaţia devine tot mai problematică

Pe de altă parte, cele două loturi ale Axei din judeţul Suceava nu stau bine. Firma care obţinuse contractele le-a reziliat unilateral cu doar trei luni înainte de împlinirea termenului de finalizare a lucrărilor. Acum, Consiliul Judeţean Suceava evaluează volumul lucrărilor rămase de făcut şi calitatea celor realizate înainte să lanseze o nouă licitaţie pentru atribuirea contractului complementar.

 

 

Comentarii