Între Hagi şi Mutu

sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 02:50
4 MIN
 Între Hagi şi Mutu

Deoarece între FRF şi Gică există unele incompatibilităţi, credem că alegerea oficialilor federali va fi fostul selecţioner de la tineret, după un obicei germano-italian de pe vremuri.

 

Numirea unui selecţioner la echipa naţională de fotbal a României nu este principalul subiect de presă sportivă în România. Doar dacă neglijăm aventurile Prodancei, megalomania lui Gigi versus refulările lui „Edinho”,ori veninul lui Cornel Dinu împrăştiat la adresa oricui şi oriunde. Nu, pentru unii români nefericita naţională a României încă mai contează, în afară de M***ie, *****, sau alte M*i….

Recent, cel mai reputat cotidian de sport din România, „Gazeta Sporturilor” a realizat un aşa zis portret-robot al viitorului selecţioner al României. Pe nişte criterii matematice, corecte sau nu, dar care au stârnit mânia regală a lui Gică Hagi. Fără a contesta meritele întreprinderii gazetiste, subsemnatul are două semne îndoielnice: 1 – de ce cariera de jucători este inclusă în  aceste criterii; 2) – de ce experienţa CA SELECŢIONER nu este inclusă?

Primo: Oare dacă Pelé sau Eusebio n-au încercat niciodată cariera de selecţioner, înseamnă că sunt candidaţi la această funcţie? Cosmin Olăroiu, un fotbalist onorabil, dar nu o legendă, n-are nicio şansă de a fi selecţioner, în ciuda experienţei antrenoriale?

În materie de „secundo” e nevoie să explic o afirmaţie proprie pe care mi-o menţin: în anul de graţie 2021 şi de multă vreme, meseriile de ANTRENOR DE CLUB şi selecţioner sunt diferite. Aceasta nu înseamnă negarea faptului că orice selecţioner trebuie să aibă cunoştinţe (dacă nu experienţă) de antrenor. La origine, orice selecţioner este antrenor, e limpede, diferenţa este în abordare. Exemplul este marele Mircea Lucescu, câştigător detaşat în jocul gesepist. „Il Luce” cel mare a fost ultimul constructor al echipei naţionale, dar într-o epocă în care fotbalul românesc era la picioarele directorului tehnic al FRF, pe nume… Mircea Lucescu. Beneficiarul „Lucelui”, în materie de bancă tehnică, a fost Puiu Iordănescu, care a fructificat excelent roadele unei generaţii construite în anii „Iepocii de Aur” de Lucescu. Numai că, în noul mileniu, fotbalul s-a schimbat. Regula Bosman, restructurarea perpetuă a competiţiilor europene… „Construcţia” a devenit o utopie chiar şi la echipele de club, nu numai la naţională. Dovada? Eşecul lui Mircea Lucescu la naţionala Turciei. Eşec în care vina nu este a lui Lucescu, ci a evoluţiei fotbalului.

Secundo: Experienţa de selecţioner nu trebuie neglijată, şi acesta este motivul pentru care mult-hulita conducere a FRF îşi caută soluţii în curtea proprie. În 2001, FRF a apelat la Gheorghe Hagi care de-abia ieşise din teren, şi rezultatele s-au văzut, deşi naţionala lui Hagi a realizat prima victorie în deplasare contra Ungariei. Între timp, doar aparent Hagi n-a mai „selecţionat”, fiindcă proiectul său, Viitorul, nu reprezintă altceva decât o uriaşă muncă de selecţie. În opinia multora, inclusiv a subsemnatului, Hagi ar trebui să primească sarcina unei noi naţionale, chiar dacă Mihai Stoichiţă spune (just) că la naţională nu-i timp de construcţie. Dar un selecţioner consacrat ştie să găsească soluţii. Mă refer la aceea că Hagi, diletantul din 2001, a dovedit, după două decenii, că are „ochi” la fotbalişti şi ştie să-i resusciteze, ca Lucescu cel bătrân. Fireşte că FRF doreşte o prelungire cu Mirel Rădoi de dragul continuităţii, dar nu este normal, şi nici Mirel nu ar accepta.

În rest, Mircea Lucescu, Laszlo Bölöni sunt soluţii utopice şi costisitoare, Cosmin Olăroiu pare rupt de realităţile fotbalului românesc, Mircea Rednic (o altă himeră!) este un impresar deghizat, Victor Piţurcă simte chiar şi el însuşi că vremea lui a cam trecut, Dan Petrescu este un bun antrenor de club (şi atât!) pentru fotbalul românesc (şi atât!), iar Edi poate fi doar  o soluţie de viitor.

În concluzie, soluţia cea mai bună pentru banca naţionalei (în viziune proprie) este Gică Hagi, cu tot orgoliul său nemăsurat şi a crizelor de personalitate. Dar cum între FRF şi acesta există unele incompatibilităţi, credem că alegerea oficialilor federali va fi Adrian Mutu, după unobicei germano-italian de pe vremuri.

Oricui va ajunge în această onorantă, dar detestată (şi detestabilă!) postură, îi dorim succes. Fiindcă e vorba de România!

Comentarii