Judecătorii anulează în continuare amenzi pentru formularul digital de intrare în ţară

marți, 07 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Judecătorii anulează în continuare amenzi pentru formularul digital de intrare în ţară

Pentru un cuplu de studenţi, Crăciunul petrecut împreună în străinătate s-a soldat cu două amenzi drastice. Au reuşit să obţină vineri, din partea judecătorilor păşcăneni, anularea acestora, dar sentinţa nu este încă definitivă.

Studentă în anul întâi la Universitatea Tehnică, A.C.B. a plecat de Crăciun în Italia cu prietenul său, I.G., student în anul IV la aceeaşi universitate. S-au întors în noaptea de 26/27 decembrie prin aeroportul Bacău. La acea dată, era obligatorie completarea unui formular digital de intrare în ţară, impus în contextul epidemiei de coronavirus.

Cei doi tineri nu ştiau însă acest lucru şi nici nu au fost informaţi cu privire la aceasta atunci când au aterizat. Pe 11 ianuarie, au primit prin poştă câte un proces-verbal prin care erau înştiinţaţi că au fost sancţionaţi cu o amendă de câte 3.000 de lei. Amândoi au contestat amenda, fata invocând faptul că situaţia financiară a familiei nu îi permite să achite o astfel de sumă. Un argument similar a adus şi I.G. Amândoi au cerut fie anularea amenzii, fie înlocuirea ei cu un avertisment.

În cazul amândurora, judecătorii au aplicat acelaşi raţionament. Ordonanţa de urgenţă prin care, pe 15 decembrie, a fost impusă completarea formularului, a fost abrogată pe 10 martie, odată cu încetarea stării de alertă. Necompletarea formularului nu mai este considerată ca fiind o contravenţie şi nu mai este sancţionată.

Cu toate acestea, reprezentanţii Direcţiei pentru Sănătate Publică au cerut respingerea cererilor depuse de cei doi studenţi, apreciind că „fapta contravenţională constatată este una deosebit de gravă”. Argumentele prezentate de DSP în favoarea acestei opinii nu au mai fost analizate de instanţă. Magistraţii Judecătoriei Paşcani s-au mulţumit să constate că fapta nu mai este considerată contravenţie şi au dispus anularea ambelor procese-verbale de amendă. 

 

 

Comentarii