Judecătorii i-au dat minimul posibil. După o viaţă de bătăi crunte ale tatălui alcoolic şi violent, un tânăr ajuns la 20 de ani n-a mai răbdat: l-a ucis

vineri, 09 februarie 2024, 02:50
5 MIN
 Judecătorii i-au dat minimul posibil. După o viaţă de bătăi crunte ale tatălui alcoolic şi violent, un tânăr ajuns la 20 de ani n-a mai răbdat: l-a ucis

După ani de zile în care fusese calul de bătaie al unui tată beţiv şi violent, un tânăr a răbufnit şi şi-a lovit în câteva rânduri părintele cu un par. Loviturile au fost date cu suficientă forţă cât să provoace moartea tatălui. Magistraţii Tribunalului au reţinut în favoarea tânărului toate circumstanţele atenuante rezultate şi cercetarea judecătorească şi i-au aplicat o pedeapsă aproape de minimul posibil. Tânărul va ajunge totuşi după gratii.

 

Andrei Cibotaru a locuit împreună cu părinţii săi şi încă doi fraţi şi două surori, în satul Doroşcani din comuna Popeşti, până la 18 ani. Nu fusese o viaţă uşoară, mai ales că tatăl său se manifesta deseori violent verbal şi fizic faţă de soţia sa, pe fondul consumului de alcool. Nu o dată, băiatul intervenise pentru a-şi scoate mama din mâinile tatălui. Pe când băiatul avea doar 15 ani, tatăl a stârnit un nou scandal, reproşându-i soţiei sale că mâncarea era prea crudă. Andrei a intervenit, iar tatăl s-a întors împotriva lui, trântindu-l la pământ şi sărind cu picioarele pe pieptul său. Băiatul a mers la poliţie, dar i s-a recomandat să se mute la altă rudă, pentru a nu mai avea probleme cu tatăl său.

Poliţia nu l-a ajutat cu nimic

Doi ani mai târziu, când intervenise iarăşi în apărarea mamei sale, tatăl l-a lovit întâi cu un pahar în cap, apoi a aruncat cu o farfurie spre el. Şi-a strâns fiul de gât şi a încercat să-l înjunghie cu o furcă, iar apoi cu o coasă. De această dată, băiatul nici nu a mai mers la poliţie. Se temea, oricum, ca tatăl să nu se răzbune pe mama sa.

Devenit major, tânărul a început să plece la munci sezoniere în străinătate. Lucra câteva luni, trimiţând şi bani acasă, iar apoi se întorcea în sat pentru alte câteva luni. De altfel, familia trăia practic din ajutorul social şi din banii pe care îi trimitea tânărul din străinătate. În iunie anul trecut, Andrei Cibotaru, ajuns la 20 de ani, s-a întors din Germania, după câteva luni de muncă. Acasă s-a întors şi una dintre surori, cu concubinul şi copilul lor minor. Acest fapt l-a nemulţumit profund pe Ion Cibotaru şi i-a oferit un motiv sigur de scandal de fiecare dată când se îmbăta.

Un ultim incident s-a petrecut pe 10 iulie anul trecut. Familia se strânsese la masa de prânz. Până seara, s-a băut bere şi vin. Ion Cibotaru a băut singur doi litri de vin, îmbătându-se. Din nimic, a stârnit un nou scandal, nemulţumit că fiica mai mare îi venise pe cap, iar cea mică i-ar fi pus mâna pe toate lucrurile din casă. L-a înjurat şi pe Andrei, cerându-i să-şi ia cei doi cai pe care şi-i cumpărase din banii câştigaţi în străinătate şi să plece de la casa lui. Ca să fie mai convingător, a aruncat cu un pahar spre fiul său, l-a lovit cu palma peste tâmplă şi a început să-l strângă de gât. Tânărul a replicat, pălmuindu-l cu atâta forţă, încât l-a izbit pe tată cu capul de gard. Tatăl a luat din casă un cuţit, pe care l-a băgat la spate, în cureaua pantalonilor, şi o furcă, încercând să-şi lovească fiul. A fost însă dezarmat. A plecat de acasă prin sat, căutând un telefon. A sunat la poliţie, anunţând că fiul său îl bătuse. Sângele care îi şiroia pe faţă a fost convingător, poliţiştii amendându-l pe Andrei, deşi scandalul fusese stârnit de tată.

„L-am omorât ca să nu mă omoare”

După plecarea poliţiştilor, Ion Cibotaru a reînceput scandalul, ameninţându-i pe cei din jur că va da foc la casă şi se va muta la mama sa. A încercat apoi iar să-şi pălmuiască fiul. Acesta l-a lovit cu palma, iar tatăl s-a dezechilibrat şi a căzut la pământ. Tânărul a luat atunci un par şi şi-a lovit tatăl de patru ori, pe spinare, în ceafă şi în cap. Tatăl s-a ridicat şi s-a îndreptat spre casa mamei sale, continuând să înjure, dar după vreo 20 de metri a căzut, sângerând. Ambulanţa chemată la faţa locului nu a mai fost de niciun folos. Loviturile aplicate cu parul de fiul său îi provocaseră moartea.

Tânărul a rămas locului, plângând. I-a spus bunicii sale, venite să vadă ce se întâmplase, că îşi omorâse tatăl tocmai ca să nu-l omoare el. I-a trimis apoi unei surori un mesaj vocal: „Uăi, cred că mă duc la puşcărie, nu mai, gata, l-am lichidat de tăt, ce să mai…”

La sfârşitul lui august, Andrei Cibotaru a fost trimis în judecată pentru omor asupra unui membru al familiei, riscând o pedeapsă de până la 25 de ani de închisoare. Asupra vinovăţiei tânărului nu exista niciun dubiu, acesta şi recunoscându-şi-o, judecătorii trebuind să mai stabilească doar gradul acesteia. Magistraţii Tribunalului au apreciat că tânărul urmărise uciderea tatălui său, lovind de mai multe ori şi deosebit de puternic. Totuşi, el nu-şi premeditase fapta. La fel de evident era şi faptul că Andrei Cibotaru fusese provocat de tatăl său, prin comportamentul adoptat de acesta. Ca urmare, judecătorii au redus limitele pedepsei de două ori cu câte o treime, pentru recunoaşterea faptei şi pentru reţinerea circumstanţei atenuante a provocării. Astfel, minimul de pedeapsă cobora de la 10 ani la 4 ani, 5 luni şi 10 zile, iar maximul, la 11 ani, o lună şi 10 zile.

Lipsa antecedentelor penale, vârsta fragedă, faptul că era practic singurul întreţinător al familiei şi că intervenea în apărarea ei, ca şi depoziţiile martorilor, care îl prezentau ca pe o persoană neconflictuală, muncitoare, integrată în societate, i-au convins pe judecători să se orienteze spre o pedeapsă redusă. Andrei Cibotaru a fost condamnat la 5 ani de închisoare, cu doar câteva luni mai mult decât minimul posibil legal. Pronunţată marţi, sentinţa Tribunalului poate fi atacată cu apel.

Comentarii