Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

La dreapta...

GALERIE
Raus Claudiu
  • Raus Claudiu
- +

Tot mai multe semne arată că în România a apărut deja un electorat considerabil ca fiind de dreapta. De ce însă întârzie să apară partidul care să-i ceară acestuia votul?

“M-aş duce, dar n-am pe cine vota?” Asta e replica standard, cel mai des întâlnită, atunci când îţi chestionezi vreun cunoscut despre care ai auzit că nu a fost la vot. Toate sondajele de opinie făcute cu bună credinţă arată asta: electoratul care absentează nu se regăseşte deloc în nicio ofertă din cele expuse de partide în campanie. Pare o banalitate, dar nu e. Politicienii români parcă aşteaptă ca populaţia să se adapteze discursului şi ofertelor lor, şi nu invers. Iar dacă acea populaţie se tot încăpăţânează să nu se adapteze, atunci partidele, de parcă s-ar fi vorbit între ele, o elimină din joc, rămânând să se bată pe acelaşi electorat captiv, şi care în mare vine la vot indiferent de oferte. Este electoratul “aleg răul cel mai mic”. Ceva însă nu se leagă.

La alegerile din Ungaria, prezenţa la vot a fost de peste 70%. Ceva de neconceput pentru România lui 30-40%. Viktor Orban şi formaţiunea sa au fost puse la zid din toate direcţiile. O facem şi noi, no problem. Dar haideţi mai întâi să vedem cum a făcut de a reuşit, acum dar şi la alegerile anterioare, să scoată lumea din case într-o aşa mare măsură, de neînţeles pentru mulţi români, şi nu numai români. Analizele post-alegeri din presa ungară consemnează faptul că discursul premierului, cu multe tuşe naţionaliste şi anti-imigraţie, a reuşit să aducă la urne un număr copleşitor de tineri, oameni sub 40 de ani. Este exact electoratul care compune în bună măsură tabăra absenţilor, în majoritatea ţărilor europene. Iar România nu face excepţie. La o privire mai atentă asupra discursurilor electorale ungare, vedem că Viktor Orban nu a avut o campanie dominată de naţionalism. A fost una în care a dominat în mod categoric discursul de dreapta, o dreaptă mai “din topor”, una care a zgâriat multe urechi fine de la Bruxelles, unde adesea dreapta se amestecă cu progresismul de stânga. Orban a convins însă în masă tinerii cu acest discurs. Nu a făcut în campanie nicio concesie celor ce aşteaptă ajutoare sociale, pomeni, chiar pensii sau alte forme de sprijin de stat. Dimpotrivă, i-a îndemnat pe toţi la muncă, la studii, la competiţie corectă, şi prin asta la un trai mai bun.

Sunt chestiuni în care România şi Ungaria se aseamănă perfect, doar cu o diferenţă de câţiva ani. Cu trecerea anilor a apărut un lucru oarecum de neînţeles. Structura electoratului s-a schimbat mult în ultimii ani. Concomitent, sondajele arată că ponderea electoratului tânăr în rândul absenţilor de la vot creşte de la un scrutin la altul. Este, cum spuneam, acel electorat românesc care nu se regăseşte în ofertele niciunui partid. Avem o dreaptă politică? USR miroase mai mult a stânga ecologistă şi europeană. Liberalii, când au văzut că scad în sondaje cu politicile de dreapta, le-au aruncat în primul şanţ şi s-au luat la trântă cu PSD în oferte populiste. Miza actualelor partide parlamentare pare a fi doar electoratul care manifestă acum interes faţă de alegeri. Celălalt a fost pur şi simplu abandonat, din frica de a risca pe el.

În doctrina sau discursul cărui partid actual s-ar putea regăsi un tânăr IT-ist sau angajat de multinaţională? Dar un tânăr inginer sau agronom proaspăt angajat în mediul privat, aflat la început de drum în carieră? Dar un medic care vrea să câştige mai mult pentru că e bun în meseria sa, nu pentru că Guvernul vrea să-i facă un cadou? Acestea şi multe altele sunt categorii ce nu contau electoral până acum 10-15 ani, dar sunt tot mai consistente de la an la an în România. Mai mult, dacă citim şi printre rânduri datele sondajelor de opinie, vom vedea că, foarte probabil, “masa critică” s-a adunat deja.

Tot mai multe semne arată că în România printre cei circa 60% din populaţia cu drept de vot care nu vine de fapt la urne se regăseşte deja, în fază latentă, acea categorie care ar putea nimici actualele partide politice. În Ungaria a fost Orban cel care a ademenit-o. În Italia, un măscărici… În Suedia, a treia forţă politică este Partidul Piraţilor, o glumă. Francezii s-au scos: a apărut nealiniatul Macron.

Ceva se va întâmpla, în mod sigur, şi la noi. Cine sau ce va scoate la vot România tăcută, care va mătura tot în cale, poate chiar la următoarele alegeri?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri