Luni reîncepe şcoala. Vor avea sau nu elevii ieşeni transport gratuit, la care au tot dreptul legal? Transportatorii spun că nu. Ce spun şefii CJ?

sâmbătă, 06 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Luni reîncepe şcoala. Vor avea sau nu elevii ieşeni transport gratuit, la care au tot dreptul legal? Transportatorii spun că nu. Ce spun şefii CJ?

Federaţia Operatorilor Români de Transport avertizează că, luna aceasta, decontarea biletelor şi abonamentelor e sub semnul întrebării. Situaţia este valabilă pentru toate judeţele care încă nu au un program de transport public. La Iaşi, noul program a fost respins de instanţă, iar Consiliul Judeţean pregăteşte o variantă corectată.

 

În cele trei săptămâni de şcoală din luna ianuarie, elevii din 19 judeţe – între care şi Iaşul – nu vor beneficia de transport gratuit, avertizează Federaţia Operatorilor Români de Transport. E vorba de cei care învaţă în alte localităţi decât cele de domiciliu.

Cititi si: Transportul judeţean de călători, schimbat din temelii peste 4 luni. Firmele contestă dur planul CJ. Avantaje şi dezavantaje

Nu este primul avertisment de acest fel. Astă-toamnă, conducerea federaţiei a atras atenţia că prevederile unei hotărâri de guvern (810) lasă firmele de transport cu gratuităţile nedecontate. O nouă hotărâre de guvern (1337), adoptată în ultima şedinţă a Executivului din 2023, care „ar fi trebuit să rezolve lacunele legislative anterioare şi să clarifice o serie de aspecte legate de efectuarea plăţilor către operatorii de transport, bulversează total situaţia deja haotică referitoare la acordarea facilităţilor de călătorie elevilor ce nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu”, reclamă preşedintele federaţiei, Augustin Hagiu. El aminteşte că prima hotărâre a lăsat fără bani în ultimele patru luni ale anului trecut firmele de transport unde nu au fost organizate licitaţii pentru atribuirea grupelor de trasee.

Cititi si: Transport judeţean – Puşi la colţ de instanţă, şefii CJ decid să prelungească toate licenţele actuale. Cinci excepţii

A doua hotărâre precizează că, „începând cu data de 1 februarie 2024, în judeţele în care nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport judeţean (…), inspectoratul şcolar judeţean/ Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti nu mai poate efectua plăţi către operatorii de transport rutier judeţean”. Dat fiind că deconturile pentru luna ianuarie se fac în luna următoare, „pe cale de consecinţă, în ianuarie, în aceste judeţe, elevii trebuie să achite abonamentele din propriul buzunar”, spune preşedintele FORT. El reclamă că noua hotărâre nu explică clar dacă transportatorii beneficiază de încasarea sumelor doar pentru decontul depus în ianuarie pentru serviciile prestate în decembrie sau şi retroactiv, pentru perioada septembrie-decembrie.

Cititi si: Un an pierdut: a fost anulată licitaţia pentru traseele de transport public judeţean

La Iaşi, deconturile se vor face din suma forfetară, am aflat de la vicepreşedintele CJ Marius Dangă. Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice trebuie să fie de acord cu asta, după cum şi noul Program Judeţean de Transport Public trebuie să aibă girul ANRSC. Amintim că firmele ieşene de transport public au obţinut în instanţă anularea hotărârii Consiliului Judeţean care a adoptat în iulie 2022 acest program. Prin urmare, a fost anulată şi licitaţia de atribuire a celor 11 grupe de trasee, iar cei de la CJ lucrează acum la corectarea vechii hotărâri cu motivele pe care judecătorii le-au invocat în decizia luată. O nouă hotărâre ar putea fi adoptată în plenul CJ la primăvară, în aşa fel încât până la sfârşitul anului să poată să fie încheiată atribuirea traseelor, ne-a mai spus vicele Consiliului Judeţean. 

Comentarii