Mersi, Creţu, mersi, Popescu, mersi VAR. O remiză surprinzătoare, parafată de Roman, care nu ne scoate însă din groapă

luni, 18 decembrie 2023, 02:50
6 MIN
 Mersi, Creţu, mersi, Popescu, mersi VAR. O remiză surprinzătoare, parafată de Roman, care nu ne scoate însă din groapă

Universitatea Craiova – Politehnica Iaşi 2-2 (2-0), în etapa a XX-a a Ligii I de fotbal.

U: L. Popescu – Căpăţînă, Creţu, Screciu, Bancu – Mateiu (’90 Houri), Kurtic (’70 Ş. Vlădoiu) – Danciu (’61 Baiaram), Roguljic, Mitriţă – Koljic (’70 Markovic). Antrenor: Ivaolo Bogdanov Petev.

Poli: Lung – Martac (‘90^9 Tincu), F. Ilie, Katanec, Ispas – Jatoba (’46 Bordeianu), Marchioni, Luis Phelipe (’46 R. Ion), Roman – Gheorghiţă (’84 Ştefanovici), Buş (’68 Samayoa). Antrenor: Leo Grozavu.

Cartonaşe galbene: Ispas (’87).

Arbitri: Horia Mladinovici, Mihăiţă Necula, Ionuţ Bobe.

1-0, min. 30: Mitriţă, cu un şut de la 17 metri, poziţie centrală;

2-0, min. 45^1: Roguljic, de la 8 metri, după ce şutul lui Mitriţă, din careu, a fost respins de Katanec;

2-1, min. 54: Creţu l-a faultat aiurea, în careu, pe Gheorghiţă, Roman a transformat lovitura de la 11 metri;

2-2, min. 69: Roman a şutat dintr-o lovitură liberă de la 30 de metri, pe centrul porţii, Popescu nu a fost în stare să respingă o minge uşoară.

Sâmbătă dimineaţă, ziaruldeiasi.ro a repus pe tapet trecutul ieşean al unor fotbalişti de bază ai Universităţii Craiova, Alexandru Creţu şi Laurenţiu Popescu. Glumind, putem spune că amintirile vremurilor trăite în Copoul plin de romantism i-au răscolit aşa de tare pe cei doi încât sâmbătă seară ei au pus mână de la mână şi au făcut cadou un punct Politehnicii.

După o primă repriză în care Poli a absentat pe teren (nicio ocazie de gol, un şut pe poartă, de la 30 de metri, trimis în minutul 39, prin Marchioni, un corner), scorul pauzei, 2-0, parafat de Mitriţă şi Roguljic, ultimul având şi o ocazie importantă, în minutul 38, fiind logic, Creţu a relansat meciul după ce a pus pe tavă un penalty Iaşului. Roman a mulţumit frumos pentru darul venit în luna cadourilor, însă nu s-a mulţumit cu atât. Decarul ieşean a mai strâns în tolba cu daruri olteneşti şi favorul uriaş făcut de Popescu în minutul 69, astfel că s-a ajuns la 2-2.

Craiova, care nu jucase mare lucru nici în primul act, când doar a profitat de paloarea oaspeţilor, a arătat abia pe final de meci, în unele momente, de ce are pretenţii legate de vârful clasamentului. Lung a parat însă şuturile lui Mitriţă (’82) şi Căpăţînă (’88) şi a fost salvat în minutul 90^1 de Ovidiu Haţegan, din camera VAR, reuşita lui Markovic, validată iniţial, fiind anulată după opt minute de analiză, pentru un ofsaid pe care gazdele l-au contestat vehement. Poli a mai avut emoţii şi în minutul 90^10, când Mladinovici a arătat punctul de la 11 metri la un atac al gazdelor, însă apoi a validat o poziţie evidentă de ofsaid, dar şi în penultimul minut de prelungiri al reprizei secunde, al 13-lea, când şutul lui Mitriţă a fost deviat în corner.

Astfel, deşi a jucat ceva, ceva, doar în prima jumătate a actului doi, în duelul cu o U palidă, Iaşul a obţinut, cu mare şansă, un punct preţios, nemeritat dacă luăm în calcul statistica: oltenii au avut 58% posesie, 2-0 la ocazii, 14-5 la şuturi, 5-3 la şuturi pe poartă, 8-1 la cornere. Remiza e insuficientă însă pentru a o scoate pe Politehnica din groapa clasamentului, ieşenii urmând a începe ultima etapă din 2023 de pe o poziţie care duce la baraj.

Petev acuză arbitrajul

^ Grozavu a luat, iarăşi, unele decizii ciudate în privinţa politicii de efectiv. A lăsat, din nou, în afara lotului jucători cu ştaif, Belu, Itu, Vojtus, precum şi pe juniorul de 18 ani Farcaş, pe care nu l-a aruncat încă în Liga I, deşi îl pregăteşte la echipa mare de mai bine de un an, şi l-a trecut rezervă pe Vlad Ilie, de la echipa de juniori sub 16 ani. Apoi, după schimbările post pe post de la pauză, a treia înlocuire l-a adus pe stoperul Samayoa închizător în locul atacantului Buş (scorul era 2-1), Marchioni a fost mutat inter în 4-4-2-ul cu romb la mijloc utilizat de antrenor, iar R. Ion a ajuns vârf. Rezerve neutilizate la Poli au mai fost Ailenei, Ciobanu şi Hrib.

^ Antrenorul Politehnicii a uimit şi la declaraţiile de după meci, când a spus că „toate deciziile VAR au fost până acum împotriva noastră”. Asta deşi, de pildă, din camera VAR un gol al Petrolului a fost anulat, la limită, la fel cum au fost anulate, eronat, reuşite valabile ale Sepsi Sfântu Gheorghe şi CFR Cluj, care au adus puncte importante Politehnicii, precum şi un cartonaş roşu încasat de Ailenei în disputa cu FC U 1948 Craiova.

^ Craioveanul Lung a purtat banderola de căpitan de echipă la oaspeţi. ^ Antrenorul gazdelor a condus echipa de pe margine, deşi tatăl său decedase cu câteva ore înainte de meci. Petev a acuzat la final arbitrajul, considerând că golul din prelungiri a fost anulat eronat. ^ Popescu a recunoscut, după meci, că Poli a primit cadou un 11 metri şi că a greşit la golul doi.

Primul transfer al iernii la Poli, adio, Luis Phelipe!

^ Deşi a spus înainte de partidă că l-a capacitat pe Luis Phelipe după ce brazilianul a fost transferat la FCSB, Grozavu a declarat după joc că „Luis Phelipe a avut multe mingi pierdute, mi-a zis că vrea în vacanţă”. Fotbalistul a confirmat după meciul de la Craiova că nu va juca marţi, în Copou, contra FCSB, în ultima partidă din 2023, care va începe la ora 20:30.

^ După cum v-am informat sâmbătă, pe ziaruldeiasi.ro, prima achiziţie a iernii la Politehnica vine din Liga a II-a. Iaşul a parafat un contract cu stoperul Alexandru Core, de la Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Core e născut la Târgu Mureş, pe 12 decembrie 2000, şi are 1,98 metri. El a mai jucat, tot în eşalonul secund, la Luceafărul Oradea şi Minaur Baia Mare.

Declaraţiile tehnicienilor

Ivailo Petev: „Sunt mulţumit de băieţi, am controlat meciul tot timpul. Am făcut însă unele greşeli şi am fost egalaţi. Nu am comentat arbitajul până acum, însă am şi eu o răbdare. Am pierdut două puncte”.

Leo Grozavu: „Am ajuns iarăşi mai târziu la meci (n.r. – aluzie la meciul cu Farul, din etapa a XVIII-a, când Poli a pierdut cu 2-3 după 0-3 la pauză). În prima repriză nu am contat, am greşit pase simple, nu am avut dinamică. E greu de motivat o echipă cu mulţi străini, care se gândesc la bilete, la vacanţe, mai ales după o victorie. Asta e mentalitatea… Am reglat la pauză, care nu a fost agitată. Am revenit în repriza a doua, după 0-2, când ei au crezut că meciul e gata. E bine pentru moralul nostru că am revenit. Am avut şi puţină şansă, acum vrem să batem FCSB”.

Comentarii