De Sănătate

Punem punctul pe știi

Metode moderne de tratament ale varicilor în Iași

miercuri, 16 septembrie 2020, 12:27
2 MIN
 Metode moderne de tratament ale varicilor în Iași

Tratamentul varicelor trebuie instituit nu doar din motive cosmetice, ci şi pentru că varicele netratate pot determina apariţia unor complicaţii severe:
 

tromboflebită superficială – apariţia unui cheag de sânge la nivelul unei vene superficiale, situată imediat sub tegument; poate determina durere locală, înroşirea tegumentelor, febră, suprainfecţie locală;

tromboflebită profundă – apariţia unui cheag de sânge la nivelul unei vene profunde; cheagul poate creşte în dimensiuni, poate circula până la nivelul plămânilor sau poate duce la alte complicaţii pe termen lung;

hemoragie prin ruptura varicelor – ruptura varicelor se poate produce accidental sau spontan;
dermatită de stază – apare mai ales la populaţia în vârstă şi mai ales în zona mediană a gleznei;
ulcer venos – pierderea de substanţă de la nivelul dermului şi epidermului; se caracterizează prin prezenţa de răni deschise sau cruste, înconjurate de zone umflate şi înroşite.
 
Chirurgie vasculară: intervenţii în siguranţă, la Arcadia
 
Există mai multe metode de tratament al varicelor, care vor fi recomandate de medic, în funcţie de particularităţile fiecărui caz, în cadrul consultaţiei preoperatorii şi după efectuarea examenelor medicale suplimentare.
În general, prima măsură recomandată este purtarea ciorapilor compresivi, care vor determina un control al simptomele, vor stopa formarea altor vene varicoase, dar nu vor trata varicele apărute deja.
Tratamentul cu laser endovenos este o tehnică modernă, minim-invazivă, care presupune realizarea, sub anestezie locală, a unei puncţii în vena safenă. 
Tratamentul cu laser prezintă numeroase avantaje: nu rămân cicatrici, permite reintegrarea rapidă în activităţile cotidiene şi are rezultate foarte bune pe termen lung.
Scleroterapia este o metodă minim-invazivă de tratament al varicelor, care constă în injectarea unei substanţe în canalul venelor varicoase sau al venelor insuficiente care le alimentează. Astfel are loc închiderea venei şi dispariţia simptomelor. Pot fi recomandate mai multe şedinţe de tratament, la intervale variate de timp.
Această metodă de tratament nu necesită anestezie şi presupune purtarea ulterioară a ciorapilor elastici. Cu excepţia hiperpigmentării, incidenţa altor eventuale complicaţii este redusă.
Stripping-ul presupune scoaterea completă sau parţială a venei safene cu ajutorul unui fir flexibil sau rigid. Această procedură se realizează sub anestezie generală şi este dedicată varicelor de dimensiuni mari. Această metodă are ca principal avantaj limitarea şanselor de recidivă a varicelor. Perioada de recuperare durează între 5 şi 10 zile iar, în timp, aspectul piciorului nu va avea de suferit.
În cadrul Spitalului Multidisciplinar Arcadia, după recomandarea medicului specialist, se pot institui diverse proceduri chirurgicale de tratament al varicelor, în funcţie de caracteristicile pacientului. Intervenţiile chirurgicale se realizează în siguranţă, cu respectarea tuturor măsurilor şi protocoalelor aplicabile în această perioadă. Pentru programări, pacienţii au la dispoziţie numărul 0232 920, Call Center Arcadia.
 
Informații furnizate de dr. Raza Ahmad, medic primar Chirurgie vasculară, Arcadia. 

Comentarii