Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Micul sculptor de creiere

GALERIE
Bogdan Iliescu
  • Bogdan Iliescu
- +

„Nu mă pot gândi la vreo nevoie în copilărie atât de puternică ca nevoia de protecţie a unui tată.” Sigmund Freud

Este unul din puţinele miracole care îşi merită numele şi pe care îl putem vedea toţi de mai multe ori în decursul vieţilor noastre. Miracolul ivirii unui om nou. Naşterea, apariţia pe lume a unui suflet din mijlocul unei alte fiinţe umane. Nu e nici o urmă de îindoială că e la fel de miraculos pe cât e de fascinant. Chiar şi când încerci să vezi acest miracol prin ochii ştiinţei nu poţi să nu rămâi fascinat de călătoria absolut fabuloasă a două celule care se contopesc într-una singură pentru că mai apoi să dea naştere celor peste 30 de trilioane de celule atât de măiestrit îmbinate într-un organism uman perfect, chiar dacă în miniatură. Atât de fascinantă este această întâmplare, atât de complexă, încât nimeni nu se poate îndoi de legătura aproape nepământeană dintre noua fiinţă şi mama ei. Ne copleşeşte prin profunzimea şi semnificaţia ei absolută chiar şi în cele mai inspirate momente de geniu artistic. Nu avem destule cuvinte, culori sau note să îi putem reda atotcuprinzător, deplinătatea.

Profunzimea acestei relaţii ne stârneşte uimirea şi atunci când ştiinţa îi adaugă încă un strat. Cercetări recente au găsit dovezi convingătoare că sarcina poate îmbunătăţi neuroplasticitatea sau remodelarea structurilor creierului femeii. Într-unul din studii, cercetătorii din Spania au descoperit că, în comparaţie cu femeile fără copii, modificările creierelor tinerelor mame au fost atât de pronunţate încât un algoritm ar putea diferenţia cu uşurinţă creierul unei femei care a trecut printr-o sarcină de cel al unei femei fără copii. În tot creierul, aceste schimbări sunt vizibile în materia cenuşie, stratul de ţesut din creier bogat în neuroni. Sarcina pare să afecteze structurile din cortex - suprafaţa exterioară a creierului cel mai recent evoluată - inclusiv regiuni legate de gândirea la mintea altora, un proces pe care cercetătorii îl numesc „teoria minţii”. Mamele prezintă, de asemenea, modificări ale creierului în subcortex - structurile mai vechi, amplasate mai adânc în creier, care sunt legate de funcţii mai primitive, inclusiv emoţia şi motivaţia. Schimbările sunt, aşa cum ne aşteptăm, de o profunzime remarcabilă.

Taţii au rămas multă vreme, până în cultura modernă, cel ce are grijă de lucrurile materiale şi eventual se bucură de oarece sarcini „disciplinare”, ca figură „de autoritate”. Din fericire, ceea ce mulţi dintre voi aţi observat sau simţit pe propria piele, începe să fie tot mai mult evidenţiat de rezultate ştiinţifice care confirmă faptul că şi pentru taţi lucrurile nu sunt foarte departe. Studiile noi observă acest tip de plasticitate la taţii care experimentează cerinţele cognitive, fizice şi emoţionale ale îngrijirii unui nou-născut fără a trece prin sarcină.

Gradul de plasticitate a creierului la taţi poate fi legat de cât de mult interacţionează cu copilul lor. Pe de altă parte, un număr tot mai mare de studii constată că copiii cu taţi implicaţi se dezvoltă mai bine de la sănătatea fizică, până la performanţa cognitivă. Este tot mai evident că implicarea taţilor în viaţa copiilor lor nou-născuţi este o binecuvântare pentru amândoi. 

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri