Nea Omăt şi doamna Iarnă

luni, 30 ianuarie 2023, 02:50
1 MIN
 Nea Omăt şi doamna Iarnă

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate (III)

– Tu nu ştii ce vrei! (Tom, robotul umanoid)

– Nu, nu ştiu ce vreau. Aşa-i uneori când eşti om. (Alma Felser, arheolog-antropolog). Din filmul sf german Ich bin dein Mensch (I’m Your Man/ Sunt omul tău), 2021.

 

Săptămâna 42, Ziua 292 de război

Azi noapte, nea Omăt şi doamna Iarnă au avut prima lor întâlnire de sezon.

Săptămâna 42, Ziua 293 de război

Spre deosebire de Merkel, lui Olaf Scholz, cancelarul social-democrat care i-a urmat în funcţie, nu i-au trebuit decât câteva luni de mandat ca numele său de familie să producă şi el un verb! Aflu de pe severin.netscholzen (deja din februarie 2022, războiul lui Putin împotriva Ucrainei şi toate ezitările ulterioare ale lui Scholz nici nu începuseră, respectiv avuseseră încă loc), pe deasupra, nu are doar un singur sens. Iată cam ce înseamnă: a tăcea şi/sau a dispărea (a se da la fund) de-a binelea. În plus, verbul ar sta şi pentru a fi ezitant sau îngăduitor şi, în unele cazuri, extrem de uituc. Ca un făcut, verbul a trecut numaidecât şi Canalul Mânecii, intrând în limba engleză: Stop scholzing around!, exclamă, cică, englezii mai nou. Sensul vi-l puteţi alege de mai sus, din variantele germane, dar parcă de minune ar merge: Nu te mai codi atâta!

Săptămâna 42, Ziua 295 de război

Ca sa faci talente nu trebuie să şi ai.

Săptămâna 43, Ziua 296 de război

Aberaţie cu premeditare: citesc în Libertatea un articol despre procurorul Pavel Palcu, 69, încă activ şi profesor pe deasupra. Îmi reţine atenţia că are, atenţie, foşti studenţi care-s deja la pensie!!! Păi, mda, dacă legea-i strâmbă, măcar ţeapa să fie dreaptă. Ţeapa dată bugetului de stat şi statului de drept.

Săptămâna 43, Ziua 297 de război

Mai nou am devenit şi eu mai atent la consumul de curent (na, poftim, mi-a ieşit şi o rimă). Din când în când, deci, îmi verific contorul. Azi: 8743 kWh. Minus 8620 (la ultima citire) egal 123 (în 18 zile). Deci: 6,83 kWh/zi. O fi mult? O fi puţin?

Săptămâna 43, Ziua 298 de război

Aflu dintr-un film german (Einmal Bauernhof und zurück/ O gospodărie ţărănească cu dus-întors, D 2013) una dintre aberaţiile prezentului: cum 6 ha de pământ şi 25 de vaci de lapte nu pot susţine, la o adică, financiar nu o familie, ci o persoană şi costurile gospodăriei.

Din acelaşi film am spicuit şi informaţia punctuală despre un soi franţuzesc de cartofi numit „La Ratte”, care în varianta bio, în 2012 sau 2013, când s-o fi turnat filmul, costau 6,20 euro kilogramul!!? În fine, ceva luminos cules din film, anume un proverb chinezesc fain care zice aşa: Sămânţa fericirii este clipa.

Paradoxul diversităţii compulsive: Mai toţi vor să fie ceva aparte, dar se iau după prima turmă la modă.

Săptămâna 43, Ziua 299 de război

Viaţa e o continuă deviaţie. Iar viaţa mea îmi pare uneori un coşmar compus din coşmărele învăluite-n vise.

Săptămâna 43, Ziua 300 de război

Nu suport filmele care-mi insultă inteligenţa, fie şi doar cea emoţională – atâta câtă am.

Săptămâna 44, Ziua 302 de război

Am tot mai des impresia că inteligenţa pe pământ e una şi aceeaşi, cantitativ vorbind. Împărţindu-se de curând, iată, la peste 8 miliarde de oameni, trageţi dvs concluzia.

Visul unui tânăr ieşean, ieşit din restaurant la o ţigară (citez din memorie): Aş vrea să cadă o lună reţelele de telefonie mobilă ca să (ne?) revenim la realitate.

Săptămâna 44, Ziua 304 de război

A Christmas Miracle: Azi, în Ajun de Crăciun, am ieşit spre prânz cu gunoiul, iar cum era soare (nota bene: fără dinţi), hai să urc până-n oraş. Am intrat pentru prima oară-n Palatul Braunstein, mă rog, până la etajul patru (o sală de expoziţie), am făcut niscaiva poze prin sticla Cupolei, am coborât, am luat-o spre Palatul Culturii, am văzut şi fotografiat pe Ştefan cel Mare trupa Ursul de la Comăneşti, am ajuns şi am intrat la Palas Mall, am ieşit cum am intrat, mă rog, nu şi pe unde, de ieşit am ieşit pe la Cărtureşti, apoi, am ajuns înapoi în dreptul intrării principale, ce să vezi, am dat de un cunoscut, un fost coleg din scurta mea perioadă de jurnalist-fotoreporter-redactor! Ne-am salutat, am schimbat două vorbe, apoi el: Bem o cafea? Fac cinste!

Şi am stat acolo, lângă toneta de la intrarea-n Palas, timp de vreo oră la o cafea lungă (chit că soarele cam dispăruse) şi-am analizat mersul lumii actuale, concluzia fiind, din păcate, nu tocmai optimistă: e naşpa rău, oameni buni!

Miracolul, ziceţi? Păi, faptul că am întâlnit pe cineva cunoscut şi am şi stat la o cafea cu el. Anul ăsta, chiar dacă nu ies eu prea des în oraş, am mai întâlnit în urbe (pur întâmplător) un singur prieten!

P.S. Filmul Ich bin dein Mensch (regia: Maria Schrader, Ursul de Aur la Berlinala pentru din ’21 pentru Maren Eggert în rolul Almei Felser, plus de patru ori Deutscher Filmpreis – pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun rol feminin, cel mai bun scenariu), am înţeles de la un prieten, e de găsit pe net şi cu subtitrare în limba română. Merită văzut!

 

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Comentarii