Nouă conferinţă la UMF: anatomia geometrică a picturii europene

miercuri, 13 aprilie 2022, 01:50
2 MIN
 Nouă conferinţă la UMF: anatomia geometrică a picturii europene

Artistul vizual Cristian Ungureanu va vorbi despre anatomia geometrică a picturii europene într-o nouă conferinţă din seria Conferinţelor „Grigore T. Popa”, organizate de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. La această manifestare UMF îi are ca parteneri pe cei de la Centre International de Recherches et Etudes Transdisciplinaires (CIRET) Paris şi Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iaşi. Evenimentul va avea loc luni, 18 aprilie 2022, de la ora 18.00, în Aula „George Emil Palade”. 

Artistul Cristian Ungureanu a fost descris de către Grigore Ilisei într-un articol publicat în „Ziarul de Iaşi” pe 8 aprilie ca fiind un artist cercetători care a descompus şi înfăţişat anatomic peste 400 de capodopere, de la cele ale Sumerului, Egiptului, Antichităţii, Evului Mediu, Renaşterii, Barocului, Clasicismului până la artiştii moderni Mucha, Picasso, Salvador Dali.

„Din această impresionantă suită de «studii de caz», cum le numeşte Cristian Ungureanu, nu lipsesc creaţiile româneşti, cele din spaţiile sacre, precum Trei Ierarhi, ori operele sculptorului care a revoluţionat arta tridimensionalului, Constantin Brâncuşi. Radiografiile astfel rezultate, veritabile opere de artă la rându-le, tălmăcesc capacitatea plăsmuitorului de a lumina nevăzutul din miez. E cu putinţă să se întâmple miracolul pentru că execuţia este una impecabilă artistic”, a scris Grigore Ilisei în textul citat.

Cristian Ungureanu s-a născut în 1972 la Iaşi, a studiat pictura la UNAGE, a fost stabilit şapte ani în Italia şi s-a întors să predea la universitatea unde s-a format. Acesta este prorector al UNAGE din februarie 2020 şi a devenit şi coordonator de doctorate. Conform reprezentanţilor UMF Iaşi, cercetătorul a realizat peste 30 de expoziţii personale şi de grup în Italia, Franţa, Federaţia Rusă, Turcia şi România, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi colaborează cu Galeria de artă „Dana” din Iaşi. 

 

 

Comentarii