O evazionistă din Lunca Cetăţuii, tratată cu blândeţe la judecata, pentru că s-a cuminţit între timp

joi, 09 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 O evazionistă din Lunca Cetăţuii, tratată cu blândeţe la judecata, pentru că s-a cuminţit între timp

O ieșeancă din Lunca Cetățuii a scăpat aproape basma curată după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal o acuzaseră de evaziune fiscală. Cuantumul relativ redus al prejudiciului în comparație cu rulajul firmei pe care femeia o administrase, ca și timpul îndelungat scurs de la comiterea faptei, în care ieșeanca nu mai încălcase legea, au fost argumentele luate în calcul de judecători pentru a manifesta clemență.

Faptele de care a fost acuzată Silvia Stănescu s-au petrecut în urmă cu 11 ani. Femeia, de loc din Lunca Cetățuii, administra o societate specializată în comerțul cu ridicata al metalelor și minereurilor metalice, înființată în 2008. Conform procurorilor, femeia a declarat achiziții fictive în valoare de 577.000 lei de la firme din Gorj, Bacău, Popești și Târgu Frumos, cauzând bugetului de stat un prejudiciu de 89.400 lei, reprezentând TVA neplătit. Suma era relativ mică, în aceeași perioadă firma declarând achiziții totale de 10 milioane lei și vânzări de 9,9 milioane lei. Dosarul a ajuns în instanță abia în 2019, la patru ani după ce firma Silviei Stănescu fusese radiată.

În fața judecătorilor, femeia a spus că, dată fiind perioada scursă, nu-și mai aduce aminte de activitatea societății, dar în ultimul său cuvânt, a cerut să fie condamnată cu suspendare. Această declarație a fost interpretată de magistrați ca o recunoaștere indirectă a acuzațiilor. Judecătorii au ținut cont și de faptul că Stănescu nu avea antecedente penale, era căsătorită și avea o stare de sănătate precară.

„Instanţa va avea în vedere şi faptul că de la momentul încetării activităţii infracţionale, respectiv martie 2011, a trecut o perioadă îndelungată de timp în care inculpata şi-a revizuit comportamentul şi nu a mai săvârşit alte fapte penale şi, odată cu trecerea timpului, ecoul infracţiunilor în comunitate s-a diminuat”, au reținut judecătorii. Aceștia au apreciat că o pedeapsă de 4 ani de închisoare, dar cu suspendare, este suficientă. Codul Penal actual permite suspendarea pedepsei doar dacă ea este cel mult egală cu 3 ani. Vechimea cazului a făcut însă ca Silvia Stănescu să fie judecată în conformitate cu vechiul Cod Penal, din 1969, care permitea suspendarea pedepselor de până la 4 ani. Femeii i-a fost stabilit un termen de încercare de 7 ani. Pronunțată luni, sentința poate fi atacată cu apel.

Comentarii