Olecuţă de lecţie de gramatica limbii române pentru cei care-o agresează chiar de ziua ţării

miercuri, 07 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Olecuţă de lecţie de gramatica limbii române pentru cei care-o agresează chiar de ziua ţării

Ehehei, unde-s vremurile când, ca să intri la facultatea de drept, mâncai pe pâine manualele de gramatică a limbii române? 

Iote aşadar, dragilor, că nu degeaba îşi cam ascunde şi îşi ţine la secret în toate CV-urile publice instituţia la care a făcut Dreptul junele dipotat ieşean Silviu Macovei, cel despre care prin partid se şuşoteşte că ar fi băiatul de mingi al unor sforari din servicii şi diplomaţie (motiv pentru care auzim că personagiul ieşean se şi visează deja hambasador printr-o ţară exotică).

În fine, să revenim: musiu, nu se prea face să agresezi limba română taman de ziua ţării, mai ales când vrei să te dai cel mai mare patriot, zău aşa. Căci „pentru AI privi” se scrie „a-i”, ca să fim clari pentru toată lumea. Explicaţiune: verbul în cauză este „a privi”, iar întrebarea care dă complementul direct, adică „pe cine a privi?”, dă răspunsul „pe -I”, adicătelea pe nişte „EI”, care or fi ei acolo. S-a înţeles, sau venim şi cu schema grafică, dom’ dipotat?

O senatoare de Iaşi anunţă Jihadul împotriva Bisericii. Hmm, oare de la ce s-o fi luat?

Duduie reţelele sociale penetrate de agenturile din est de vreo două zile, după o postare video a senatoarei ex-AUR de Iaşi Diana Şoşoacă, cu ea însăşi, în care bălăcăreşte în tot felul conducerea BOR. Motivul pare a fi acela că de la comenduirea Bisericii i s-ar fi restrâns accesul în mai multe lăcaşuri. Interesant este însă altceva: ce spun unii cunoscători.

Cică madama ar fi fost refuzată de mai mulţi prelaţi, unii zic că inclusiv la Iaşi, după ce aceasta i-ar fi contactat ca să intre alături de ea în lupta împotriva occidentului cel hain şi a globalizării. „Dacă vreun preot sau călugăr care a lucrat cu mine păţeşte ceva, vă distrug. Pe româneşte. Ceea ce le veţi face voi lor, vom face noi vouă. Legea ta-lionului: ochi pentru ochi. Bă, vă iau pe toţi la rând”. Hm, oare textul ăsta vine tot din direcţia la care vă gândiţi şi voi că ne gândim şi noi?

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

Comentarii