Optimism după prima probă a bacalaureatului. Însă un elev a fost prins copiind

marți, 23 iunie 2020, 01:58
3 MIN
 Optimism după prima probă a bacalaureatului. Însă un elev a fost prins copiind

Subiectele la limba română au fost considerate accesibile.

Absolvenţii de liceu din judeţul Iaşi s-au prezentat în număr foarte mare la prima probă scrisă a bacalaureatului, din totalul de 5.541 de candidaţi înscrişi fiind prezenţi 5.435, deci au absentat doar 106 absolvenţi. În ceea ce priveşte accesul în săli, niciun candidat din judeţ nu a fost înregistrat cu o temperatura mai mare de 37.3ºC, dar pentru tentativă de fraudă a fost eliminat un candidat, acesta nemaiavând dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

La nivelul judeţului Iaşi, elevii intervievaţi consideră că subiectele au fost accesibile pentru toată, chiar şi pentru cei care au învăţat mai puţin. La Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“ primii care au ieşit din sala de examen, după doar o oră şi jumătate, deşi aveau la dispoziţie trei ore, au fost doi elevi care au urmat cursurile la frecvenţă redusă. Aceştia au menţionat că au avut dificultăţi la partea a treia, menţionând că nu au învăţat foarte bine comedia. „Am zis că anul ăsta, având în vedere că nu prea am făcut ore în cel de-al doilea semestru, o să dea ceva mai uşor, cum e basmul. Nu am citit foarte mult despre comedie. Sper însă să iau notă de trecere“, a punctat absolventul de clasa a XIII-a.

Colega sa menţionează însă că nu a reuşit să rezolve decât prima parte şi că nu crede că va promova bacalaureatul.

„Subiectele au fost accesibile şi pentru cei care au învăţat mai puţin“

Elevii care au rămas însă în sala de examen mai bine de două ore au subliniat că subiectele au fost mai mult decât accesibile, chiar şi pentru cei care au repetat mai puţin. „A fost chiar uşor, însă condiţia a fost să fi citit măcar de câteva ori materia. Nu ne aşteptam la comedie, însă cerinţa nu mi-a pus probleme, deşi am citit doar de vreo două ori“, a precizat un candidat, absolvent de profil real, care doreşte ca pe viitor să urmeze studiile Universităţii Tehnice din Iaşi.

Dacă majoritatea elevilor au fost relaxaţi şi fericiţi de subiectele primite, părinţii au măsurat trotuarul din jurul Colegiului „Racoviţă“ încă de la ora 10.00. „Fata mea e mai emotivă. În ultimele zile nu prea a dormit. A fost stresată de faptul că ar putea să nu fie primită în sală din cauza temperaturii prea mari. A luat zilele astea Nurofen chiar dacă nu e răcită“, a subliniat un părinte.

De asemenea, printre cei care aşteptau în jurul liceului s-a numărat şi o bunică, care a menţionat că nepoata ei nu are mari emoţii, urmând ca admiterea de la facultate să se facă pe baza unei diplome Cambridge obţinută de către elevă. Cu toate acestea speră să ia note mari. „Nu are nevoie de notele de la bacalaureat, dar ar fi păcat să nu ia note bune. În anii de studiu are peste 9.00, aşa că sperăm peste 9 şi la media de la bacalaureat“, a menţionat bunica elevei.

Următoarea probă scrisă va avea loc astăzi, în cazul candidaţilor care susţin bacalaureatul la Limba şi literatura maternă, urmând ca miercuri, 24 iunie, toţi candidaţii să susţină proba obligatorie a profilului. Joi, pe 25 iunie, va avea loc ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului şi a specializării. Primele rezultate vor fi afişate marţi, 30 iunie, până în ora 12.00. Contestaţiile pot fi depuse atât în format fizic, cât şi electronic, în zilele de 30 iunie, în intervalul orar 16.00 – 19.00 şi pe data de 01 iulie, în intervalul orar 8.00 – 12.00. Rezultatele finale vor fi anunţate duminică, 05 iulie.

Comentarii