De Sănătate

Punem punctul pe știi

Pandemia nu s-a încheiat: mai multe cazuri de Covid la copii. Ce trebuie făcut, care sunt simptomele

marți, 21 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Pandemia nu s-a încheiat: mai multe cazuri de Covid la copii. Ce trebuie făcut, care sunt simptomele

Pandemia de COVID-19 a fost învinsă doar în discursul autorităţilor publice. În spitalele din Iaşi, medicii şi pacienţii au înţeles că această infecţie nu a dispărut, că singura protecţie este vaccinul şi că într-o societate în care membrii acesteia se respectă unul pe celălalt trebuie purtată mască în public şi evitate locurile aglomerate atunci când simţim că suntem răciţi. 

„Ziarul de Iaşi” a remarcat, în raportările oficiale, încă de săptămâna trecută, că au fost zile cu peste 100 de cazuri depistate oficial în buletinul zilnic transmis de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.

O creştere semnificativă a cazurilor, conform raportărilor publice, dar şi postărilor în creştere de pe grupurile de socializare din Iaşi, s-a observat în cazul copiilor. Conform DSP Iaşi, zilnic au fost cazuri de internări pe zona roşie de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi, iar pe Facebook părinţii cer tratamente pentru copii care au febră mare, test pozitiv, dar se tratează acasă.

Dr. Tamara Roşu, purtător de cuvânt şi medic-şef al Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Copii, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că se remarcă o anumită creştere a cazurilor, dar că nu este de speriat.

Aceasta a spus că oamenii trebuie să se obişnuiască de acum încolo că va trebui să trăim şi cu COVID-19: important este să luăm măsurile necesare pentru a ne proteja. Aceleaşi măsuri care au fost necesare dintotdeauna în timpul sezonului virozelor: purtarea măştii, spălarea pe mâini pentru 20 de secunde cât mai des, evitarea zonelor aglomerate etc.; măsuri pe care am început să le auzim transmise pe scară largă, însă, doar în timpul pandemiei.

„Există şi cazuri de COVID-19 în această perioadă, dar cred că putem spune că nu ne copleşesc. Există acolo, pe lângă celelalte viroze ale copiilor, probabil că trecerea aceasta acum de la o atmosferă la alta, de la un anotimp la altul, a dus la o recrudescenţă a cazurilor. Dar nu trebuie să ne stresăm, suntem departe de cum arătau lucrurile în trecut”, a spus medicul pentru „Ziarul de Iaşi”.

Simptome: febră mare, care nu cedează, şi dureri de gât

Aceasta a explicat că în momentul de faţă cazurile care se agravează nu sunt nici pe departe la nivelul valurilor anterioare, iar cei care ajung la spital vin cu forme moderate. Toate cazurile sunt însă tratate cu precauţie, dat fiind istoricul complicaţiilor date de infectarea cu SARS-CoV-2.

„Majoritatea pacienţilor acum se prezintă cu febră destul de înaltă, care cedează greu la antitermice, cu dureri de gât, manifestări ale căilor de aer superioare, dar şi inferioare, de tipul pneumoniilor interstiţiale. În perioada mai demult apusă au fost şi forme digestive la copii, sigur că şi astăzi luăm asta în calcul şi verificăm, dar acestea nu se mai regăsesc”, a completat dr. Tamara Roşu.

Medicul a transmis că adaptarea la virus acum înseamnă şi formarea unui obicei de a nu veni repede la spital de la primele simptome sau de la un test rapid pozitiv făcut acasă.

Recomandarea este, spune dr. Tamara Roşu, să se ia legătura cu medicul de familie, care cunoaşte mai bine pacienţii, mai ales fiind vorba de copii. Aceştia vor putea să îşi dea seama dacă există antecedente, dacă sunt într-o categorie de risc, dacă au o boală cronică, comorbidităţi sau dacă au avut probleme cu imunitatea în trecut.

„Dacă medicul de familie conştientizează că este vorba despre un astfel de caz, atunci este nevoie de o evaluare în spital şi chiar de terapie aici. Dar marea majoritate a cazurilor se rezolvă acasă, sub supravegherea medicului de familie, păstrându-se recomandările de izolare şi de purtare a măştii, dar care sunt valabile pentru toate afecţiunile contagioase, nu doar pentru COVID-19”, a conchis specialistul.

Comentarii