Parcă şi-a dorit cu orice chip puşcăria. Pare să fi calculat greşit: cinci ani şi jumătate după ce a fost prins beat la volan

luni, 11 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Parcă şi-a dorit cu orice chip puşcăria. Pare să fi calculat greşit: cinci ani şi jumătate după ce a fost prins beat la volan

Un ieşean pare să fi dorit cu orice chip să ajungă după gratii. Imediat după ce i-a fost reţinut permisul, s-a urcat din nou la volan. La cazierul pe care îl avea, era suficient să fie oprit întâmplător de poliţişti pentru a fi închis. Aşa s-a şi întâmplat.

Mihăiţă Dolcan fusese oprit de poliţişti pe 16 mai 2020, întrucât conducea pe DN 2, cu o viteză de 110 km/h, într-o zonă în care viteza era limitată la 50 km/h. Ca urmare, dreptul de a conduce i-a fost suspendat pe o perioadă de 90 de zile, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu drept de circuţie pe 15 zile. Întrucât voia să-şi primească permisul înapoi mai repede, s-a prezentat după câteva zile la ghişeul Poliţiei Rutiere, unde a predat dovada înlocuitoare. Din acel moment, ar fi trebuit să rămână pieton timp de trei luni.

Cu toate acestea, după nici trei săptămâni, s-a gândit să câştige un ban tocmai ca şofer, la o firmă de catering. Şi-a rugat vărul să-i împrumute autoturismul său, un Ford Transit, pentru a transporta nişte lemne. A făcut un prim transport din Bârnova, până în Tomeşti. Ajuns la destinaţie, a descărcat lemnele, a băut o jumătate de pahar de vin, după care a plecat cu maşina spre casă. A fost oprit însă după scurt timp de poliţişti, care au constatat că avea permisul suspendat şi prezenta o alcoolemie de 0,07‰ în aerul expirat.

Stabilirea vinovăţiei nu a fost o problemă pentru magistraţii Judecătoriei ieşene. În schimb, stabilirea pedepsei a fost mai complicată. Dolcan fusese condamnat în iulie 2017, la Vaslui, la 2 ani de închisoare, pentru complicitate la tâlhărie calificată. Executarea pedepsei fusese suspendată pe durata unui termen de încercare de 3 ani. Când se urcase la volan fără permis, termenul încă nu expirase, ceea ce deja aproape îi garanta o pedeapsă cu executarea în regim de detenţie. La trei luni după incidentul din Tomeşti, Dolcan mai fusese prins o dată conducând fără permis, ceea ce îi atrăsese o pedeapsă de încă 9 luni de închisoare. La acestea s-a mai adăugat o condamnare, pentru furt calificat, primită tot la Vaslui. Magistraţii ieşeni i-au mai dat şi ei un an pentru conducere fără permis, pedeapsa finală rezultantă fiind de 5 ani şi 7 luni de închisoare.

Sentinţa a fost contestată de Dolcan, dosarul fiind preluat de Curtea de Apel. Şansele şoferului de 28 de ani de a scăpa de închisoare sunt însă ca şi inexistente. 

Comentarii