Partidul Verde din Iaşi, la un pas de evacuare dintr-un sediu central în care stă fără contract

joi, 09 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Partidul Verde din Iaşi, la un pas de evacuare dintr-un sediu central în care stă fără contract

Partidul Verde este pe cale de a-și pierde sediul din buricul târgului. Proprietarul spațiului, Consiliul Județean, a pus în vedere partidului să elibereze sediul încă de acum doi ani. În replică, partidul încearcă să obțină prelungirea contractului de închiriere în instanță, invocând faptul că a continuat să-și plătească chiria.

În septembrie 2021, Consiliul Județean a pus la dispoziția Partidului Verde o cameră de 47,5 mp în sediul Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Spațiul, fost birou al șefului DJADP fusese ocupat anterior de alt partid politic, UNPR. Contractul CJ cu Partidul Verde a fost încheiat pentru o durată de un an. La două luni după expirarea contractului, la începutul lunii noiembrie anul trecut, CJ a pus în vedere Partidului Verde să elibereze sediul. La rându-i, sub forma unei plângeri prealabile, reprezentanții partidului au solicitat prelungirea contractului. Ulterior, s-au adresat Tribunalului, cerând constatarea prelungirii tacite a contractului de închiriere.

În fața judecătorilor, reprezentanții Partidului Verde au afirmat că au continuat să plătească chiria și după încetarea duratei de valabilitate a contractului. CJ le ceruse să elibereze spațiul, fără a menționa însă niciun termen până la care să se facă acest lucru și fără să insiste pentru evacuare. În aceste condiții, considerau reprezentanții partidului, se putea constata prelungirea tacită a contractului.

De cealaltă parte, oficialii CJ au invocat prevederile contractului. Conform acestuia, după ajungerea la termen, Partidul Verde avea obligația să plece singur, în termen de 30 de zile. Contractul putea fi prelungit numai prin acordul scris și expres al celor două părți. În lipsa acordului, el înceta, fără nicio altă formalitate.

Judecătorii au considerat adresa trimisă de CJ în noiembrie drept un refuz explicit de prelungire a contractului de închiriere. CJ respectase pur și simplu termenul de 30 de zile în care Partidul Verde ar fi trebuit să plece singur. Cerea Partidului Verde a fost respinsă. Formațiunea politică a declarat recurs împotriva sentinței Tribunalului, cazul urmând să fie reanalizat de Curtea de Apel.

Comentarii