Pățania unei tinere. Bătaie de joc! Este imposibil să ajungi de la Iași în vestul țării

luni, 09 august 2021, 16:36
4 MIN
 Pățania unei tinere. Bătaie de joc! Este imposibil să ajungi de la Iași în vestul țării

O tânără din Iași ar trebui să ajungă cel târziu sâmbătă la Timișoara. Acest lucru s-a dovedit deja imposibil, ținând cont că ea nu are mașină și nici un salariu întreg de aruncat pe patru avioane diferite sau două cu escală la București, dus-întors. CFR-ul nu are decât locuri la clasa a doua pentru un drum de minim 18 ore, iar trenul de noapte, cel ce va fi scos de pe data de 20 august, nu circulă sâmbăta aceasta.

Tânăra ieșeancă s-a interesat din timp de toate variantele de transport și a rămas uimită să vadă că lucrurile s-au înrăutățit din 2018, atunci când a putut merge cu avionul companiei TAROM care avea zbor direct. Acel zbor nu mai este valabil.

"Probabil și pandemia a influențat negativ transporturile, dar pentru un om care nu este bogat și care are un loc de muncă de la care nu poate pleca oricând dorește, o rută directă spre vest, mai ales în weekend, este crucială. În 2018 am ajuns într-o oră la Timișoara. Acum nu se mai poate", a povestit tânăra din Iași.

Cu TAROM poate ajunge, însă nu sâmbăta și nu direct. Prețul biletelor luate din timp pentru o altă zi – în jur de 300 de euro dus-întors, escala în București fiind pentru cel puțin un drum de câteva ore.

"Dacă merg cu bagaj, nu pot să mă plimb câteva ore. Ce să fac, să târâi geanta prin caniculă prin mall sau prin parc? Ar trebui să stau în aeroport toată ziua", a explicat ieșeanca.

Nici compania Blue Air, care mai face curse interne, nu are zboruri directe, ci doar cu escală în București și nu în orice zi. Zilele acestea nu are niciunul pe această rută. În alte zile, prețurile "low-cost" sunt ca acelea de la TAROM.

"M-am gândit chiar să combin cursele, să iau și avioane de la TAROM și de la Blue Air. Reușeam într-un final, dar cu același rezultat. Aș fi așteptat ore bune între zboruri, nu aș fi putut lua bagaj și aș fi cheltuit mai mult pe bucăți", a precizat tânăra.

Cu toate veștile catastrofale din ultima perioadă despre întârzierile de zeci de ore ale trenurilor, despre condițiile inumane din vagoanele supra-aglomerate și supra-încălzite, tânăra din Iași se hotărâse să riște și să-și ia bilet la CFR. Conform regulamentului, biletele se emit cu maxim zece zile anticipație. Totuși, nu trebuie luate în ultimul moment. Tânăra a ales cu o săptămână înainte să circule la vagonul de dormit. Nu a găsit bilete nici "sigle", nici "double", iar cușetă nu există la acel tren. A verificat un alt tren care are cușetă într-o altă zi. Nu erau nici acolo locuri!

"Singura variantă era să merg toată noaptea și jumătate de zi, plus câteva ore de întârziere, probabil, în fund pe un scaun incomod la clasa a doua. Am zis că pierd o zi importantă, cea în care ar fi trebuit să fiu deja în Timișoara, și iau trenul sâmbăta. Ei, ce să vezi? Nu circulă fix acel tren atunci, iar peste câteva zile îl scot de tot. Vă dați seama ce înseamnă 18 ore? Dormi 6-7, dar mai ai încă vreo 11. Dacă ți se face rău, ce faci? Mănânci în poală, dormi pe geantă, citești, transpiri în același loc. E imposibil", a spus exasperată fata.

Vedeți capturi de pe pagina oficială a CFR:

Fără bilete la vagonul de dormit:

Fără bilete la cușetă:

Trenul dispărut din schemă:

Mai există o variantă riscantă, privată, aceea de a alege o călătorie cu o companie privată de carpooling.

"Indiferent câte asigurări ai avea de la companie, totuși e un drum extrem de lung cu un om străin. Accidente mortale groaznice se petrec zilnic. Eu mă tem să mă aventurez", a spus ieșeanca.

Tânăra ieșeancă a spus că este mult mai simplu să ajungă în străinătate decât dintr-o parte în alta a țării. Zboruri directe sunt din Iași la aceleași tarife cu cele de pe rutele interne, dar nu se fac escale.

VEDEȚI ȘI:

Bătaie de joc la CFR. Trenuri importante, de cursă lungă, anulate la Iași fără anunț – AICI

Cum ajungi din Iași la Timișoara? "Low-cost", adică exorbitant, sau 18 ore cu trenul? – AICI

Comentarii