Pedeapsă simbolică pentru un şofer care a condus băut, s-a lovit de un copac şi şi-a recunoscut fapta

miercuri, 24 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Pedeapsă simbolică pentru un şofer care a condus băut, s-a lovit de un copac şi şi-a recunoscut fapta

Procurorii pășcăneni au preferat să nu se complice cu un șofer băut care provocase un accident. Singura victimă fusese de altfel acesta, așa că anchetatorii au preferat să propună judecătorilor aprobarea unui acord de recunoaștere a vinovăției. Urmare a acestuia, șoferul a primit doar o pedeapsă simbolică.

În dimineața zilei de 9 iunie a anului trecut, polițiștii au fost sesizați de un șofer că pe DE 583, în afara localității Mircești a avut loc un accident de circulație, iar autorul acestuia părăsise locul faptei. La fața locului s-au prezentat doi agenți din cadrul Poliției Târgu Frumos. Aceștia au identificat un Citroën, dar și pe șoferul acestuia, Lucian M. Acesta a relatat că, în timp ce conducea, a vrut să verifice niște acte pe care le avea asupra sa și, nefiind atent la direcția de mers, părăsise partea carosabilă și se înfipsese cu automobilul într-un copac. Mașina ricoșase, ajungând înapoi pe partea carosabilă. Șoferul voise să mute autoturismul, așa că mersese pe câmp, pentru a apela la ajutorul unui tractorist pe care îl văzuse în apropiere. Nu a reușit să ia legătura cu acesta, așa că se întorsese la locul accidentului, pentru a-i aștepta pe polițiști. A recunoscut că băuse, iar analizele efectuate au stabilit o alcoolemie de 0,94% în sânge. Luându-se în calcul și timpul scurs de la accident, s-a estimat o alcoolemie teoretică de 1,2-1,25‰. Șoferul mărturisise doar că băuse doi litri de bere în seara precedentă. Experții au apreciat însă că această cantitate ar fi determinat o alcoolemie maximă de 0,81‰.

Discrepanța nu a afectat însă situația finală a șoferului. Procurorii au luat în calcul faptul că incidentul nu avusese urmări grave și au propus un acord de recunoaștere a vinovăției. La rândul lor, magistrații Judecătoriei Pașcani s-au raportat la lipsa antecedentelor penale, ca și la faptul că Lucian M. o avea în îngrijire pe mama sa, diagnosticată cu grave afecțiuni medicale și au aprobat acordul. A fost stabilită o pedeapsă de 1 an și o lună de închisoare, dar executarea acesteia a fost amânată timp de doi ani. Dacă în acest interval șoferul nu va mai încălca legea, cazierul său va rămâne nepătat. 

Comentarii