Pedepse de peste un secol de închisoare într-un dosar de trafic de droguri

luni, 14 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Pedepse de peste un secol de închisoare într-un dosar de trafic de droguri

Magistraţii Curţii de Apel au bătut în cuie condamnările unei bande de traficanţi de droguri. Apelurile declarate de 15 dintre cei 17 inculpaţi condamnaţi în primă instanţă nu au dus decât la câteva modificări ale sentinţelor iniţiale. Traficanţii, specializaţi în comercializarea de heroină către consumatorii ieşeni, au asigurat necesarul de pe o bună parte din „piaţa” ieşeană timp de peste un an. Justiţia le-a aplicat pedepse totalizând 107 ani de închisoare.

Capul reţelei, Mitică Marinescu, se ocupa cu traficul de heroină, pe cont propriu, cel puţin din aprilie 2018. În anul următor, şi-a constituit o reţea solidă, formată din membri ai familiei şi persoane de încredere, fiecare membru al bandei având roluri bine stabilite. Drogurile erau aduse din Ferentari, în cantităţi mici, pentru a reduce pierderile provocate de eventuala arestare a vreunui cărăuş. Frecvenţa ridicată a transporturilor asigura însă cantităţi suficiente pentru comercializarea în Iaşi. Doar transporturile de care au avut cunoştinţă anchetatorii totalizau peste 750 grame de heroină, suficientă pentru prepararea a 15.000 de doze. Baza ieşeană a reţelei funcţiona în „cartierul” Dallas, unde se lucra în ture, 24 de ore pe zi. Traficanţii ştiau că dependenţii de droguri vor o nouă doză imediat ce fac rost de banii necesari, indiferent de oră. În afara heroinei, traficanţii vindeau şi etnobotanice, canabinoizi sintetici amestecaţi cu diverse produse vegetale. Banda a fost desctructurată de DIICOT în vara anului 2020, la sfârşitul aceluiaşi an traficanţii fiind trimişi în judecată.

În primă instanţă, 17 din cei 21 de inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 3 ani şi 4 luni de închisoare şi 12 ani şi 8 luni de detenţie. Cea mai mare pedeapsă a fost primită de Marinescu. O a 18-a persoană trimisă în judecată a decedat în timpul procesului.

Sentinţa pronunţată de Tribunal a fost contestată de majoritatea inculpaţilor. „În esenţă, criticile fiecăruia dintre inculpaţii apelanţi au vizat temeinicia hotărârii pronunţate la finele judecăţii în primă instanţă, aceştia susţinând în unanimitate că pedepsele principale ce le-au fost aplicate sunt disproporţionate, mult prea mari în raport de activităţile infracţionale reproşate şi de atitudinile procesuale corecte pe care le-au manifestat pe parcursul întregului proces penal, colaborând cu organele judiciare şi recunoscând comiterea faptelor”, au reţinut judecătorii Curţii de Apel. Magistraţii au reanalizat sentinţa Tribunalului, fără a găsi însă multe motive de a o schimba. Unul dintre inculpaţi, pedepsit iniţial cu 8 ani de închisoare, a beneficiat de o reducere de trei ani, întrucât avea calitatea de martor într-un alt dosar. De asemenea, „adjunctul” lui Marinescu, Camelia Dinu, a beneficiat de o reducere de doi ani din pedeapsă, dar i s-a adăugat un rest de pedeapsă rămas neexecutată dintr-o condamnare anterioară. Practic, în cazul ei, pedeapsa a rămas în esenţă aceeaşi. Celelalte pedepse au rămas aceleaşi, inculpaţii nereuşind să-i convingă pe judecători că ar merita un tratament mai blând.

Comentarii