De Sănătate

Punem punctul pe știi

Peste 60% dintre pacienţii cu cancer au evitat să meargă la spital din cauza pandemiei

miercuri, 16 septembrie 2020, 16:08
2 MIN
 Peste 60% dintre pacienţii cu cancer au evitat să meargă la spital din cauza pandemiei

​Peste 80% dintre pacienţii cu cancer s-au confruntat cu un nivel crescut de stres în perioada de restricţii impuse de pandemie, iar nivelul actual de stres se menţine peste medie în cazul a 60% dintre bolnavii de cancer, care spun că au evitat să meargă la spital în această perioadă.

Gestionarea aspectelor emoţionale devine un lucru din ce în ce mai important în contextul actual, arată un sondaj realizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. De asemenea, accesul la diagnostic precoce şi tratament trebuie să constituie o prioritate, atrage atenţia Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Pacienţii cu cancer s-au confruntat cu un nivel mult mai mare de stres decât în mod obişnuit în perioada de restricţii impuse de pandemie, relevă un sondaj realizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 70 de pacienţi, cu vârste de peste 25 de ani.

Aproape 84% dintre cei intervievaţi au admis că s-au simţit mult mai stresaţi în perioada respectivă, aceştia fiind îngrijoraţi într-o proporţie foarte mare (aproape 81%) că ar putea fi imunocompromişi, devenind astfel mai vulnerabili la infecţii. Aproximativ 60% dintre respondenţi au spus că au evitat să meargă la spital, deşi aveau o programare şi peste 69% au afirmat că au fost îngrijoraţi în legătură cu tratamentul şi eventualele complicaţii ale acestuia. Peste 60% dintre respondenţi au calificat nivelul lor actual de stres oncologic ca fiind peste 6, pe o scală de la 0 la 10.

“Ultimele luni, începând din martie până în prezent, au fost pline de provocări pentru pacienţii oncologici. Sondajul realizat de FABC arată că nivelul de stres al acestor pacienţi a fost cu mult peste medie, datorită, pe de-o parte, perturbărilor apărute în sistemul medical, dar şi lipsei de informaţii cu privire la implicaţiile COVID-19 asupra patologiei lor specifice. Mulţi dintre pacienţi simt în această perioadă, probabil mai mult ca oricând, nevoia de suport psihologic şi de sprijin susţinut pentru a naviga cu bine printr-un sistem de sănătate afectat de pandemie. Încurajăm echipele medicale implicate în tratarea pacienţilor oncologici, în mod special medicii de familie şi medicii curanţi, să recomande cu atât mai mult în această perioadă accesarea serviciilor medicale de suport, cu precădere a serviciilor de consiliere psihologică. Acestea sunt extrem de importante pentru a menţine un bun tonus mental al pacientului oncologic, cu influenţe majore asupra stării generale de sănătate şi capacităţii organismului de a lupta cu boala”, spune Degi Laszlo Csaba, directorul Societăţii Internaţionale de Psiho-Oncologie.

Comentarii