AVOCATUL POPORULUI

Poate solicita angajatorul informații legate de vaccinare pentru candidații care concurează în vederea ocupării unui post?

luni, 27 decembrie 2021, 14:20
2 MIN
 Poate solicita angajatorul informații legate de vaccinare pentru candidații care concurează în vederea ocupării unui post?

În lămurirea aspectelor legate de accesul la locul de muncă al angajaților, respectiv posibilitatea angajatorilor de a condiționa prezența la locul de muncă a angajatului de actul medical al vaccinării, Avocatul Poporului a solicitat Ministerului Sănătății un punct de vedere cu privire la obligativitatea vaccinării.

Astfel, din răspunsul transmis de autoritatea publică sesizată a rezultat faptul că ”potrivit Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1031/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită, accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și de tratament (art.53 — lit. d), în cadrul relațiilor de muncă funcționează principiul egalității de tratament fată de toți salariații și angajatorii (art. 5 — alin. (1), iar angajatorul are dreptul să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat, doar sub rezerva legalității lor (art.40 — lit. c)). Vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva COVID-19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal”.

De asemenea, conform prevederilor art. 29 din Codul muncii ”contractul individual de muncă se încheie după verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale și personale ale persoanei care solicită angajarea, (….) informațiile cerute, sub orice formă, de către angajator persoanei care solicită angajarea cu ocazia verificării prealabile a aptitudinilor nu pot avea un alt scop decât acela de a aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum și aptitudinile profesionale”.

Cu alte cuvinte, în lumina reglementărilor mai sus menționate, singurele informații care pot fi solicitate de către angajator nu pot viza decât aprecierea capacității unei persoane de a ocupa postul scos la concurs și a aptitudinilor acesteia profesionale, per a contrario solicitarea unei informații care nu reprezintă un criteriu de angajare ar fi contrar cadrului legal.

Așadar, în absența unui cadru legal care să reglementeze imperativ vaccinarea obligatorie, niciun angajator, din sfera privată sau din sfera publică, nu poate condiționa nici angajarea și nici accesul la locul de muncă a persoanelor, o asemenea condiționare excedând cadrului legal.

consilier, Carla Cozma
Biroul Teritorial Iași – Instituția Avocatul Poporului

Comentarii