Procesul agentului imobiliar care a luat bani de la procurorii DNA, în mai multe tranşe

vineri, 04 februarie 2022, 02:50
2 MIN
 Procesul agentului imobiliar care a luat bani de la procurorii DNA, în mai multe tranşe

Acesta se lăuda că are influenţă pe lângă o angajată a ADS. Parchetul Anticorupţie a intrat pe fir şi i-a achitat "comisionul"

După mai bine de un an de amânări, procesul unui fost agent imobiliar trimis în judecată pentru trafic de influenţă a început în cele din urmă în faţa Tribunalului. Procurorii DNA îl acuză că ar fi pretins bani pentru a urgenta restituirea unor suprafeţe de teren din zone "bune" ale oraşului. Dan Marian Beşliu se lăuda că are influenţă pe lângă o angajată a Agenţiei Domeniilor Statului.

"Intermediarul" a fost denunţat de un ieşean care încerca din 1991 să recupereze proprietatea familiei, respectiv 1,8 ha de teren arabil situat pe raza fostei Ferme a partidului "Carpaţi" din Valea Lupului. Cum dreptul de proprietate îi fusese invalidat, ieşeanul se adresase în final instanţei, în 2009, având câştig de cauză. Acest lucru nu i-a folosit la nimic, sentinţa favorabilă nefiind pusă în aplicare. În aceste condiţii, el a discutat în 2017 cu Beşliu, pe care îl cunoştea de mai mulţi ani, iar agentul imobiliar a afirmat că poate să rezolve problema, contra unui "comision" de 10% din valoarea de piaţă a terenului, de 90.000 euro. Conform procurorilor DNA, pe parcursul a şase întâlniri desfăşurate în decurs de două luni, Beşliu ar fi primit în total 5.600 de euro şi 150 de lei. Cu excepţia primei tranşe, de 300 de euro şi 150 de lei, banii proveneau însă din fondul special al DNA. Întâlnirile dintre denunţător şi Beşliu au fost supravegheate, iar telefonul acestuia, interceptat. De la o altă persoană, Beşliu pretinsese 10.000 de euro pentru a o determina pe funcţionara ADS să pună la dispoziţia Comisiei locale de fond funciar Iaşi a unei suprafeţe de 13,9 ha necesară punerii în posesie a mai multor foşti proprietari.

Procurorii au trimis dosarul în instanţă în decembrie 2020. Până la începerea propriu-zisă a judecăţii, dosarul trebuia să fie analizat însă în camera preliminară, unde se verifică aspectele de legalitate ale documentaţiei întocmite de anchetatori. Aici, avocatul lui Beşliu a contestat legalitatea rechizitoriului, afirmând că DNA nu era competent să ancheteze cazul, întrucât inculpatul nu deţinea nicio calitate specială. Au fost aduse şi critici referitoare la încadrarea juridică a faptei sau la modul de strângere a probelor. Contestaţiile au fost respinse de magistraţii Tribunalului, care au dispus pe 9 aprilie anul trecut începerea judecăţii. Decizia a fost şi ea atacată, Curtea de Apel respingând contestaţia la sfârşitul anului trecut. Primul termen de judecată s-a desfăşurat ieri, cazul fiind amânat pentru audierea unui martor. 

Comentarii